De ce ezita Ministerul Transporturilor sa publice contractul autostrazii Comarnic- Brasov

Autor: Catalin Lupoaie 24.03.2010

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, ezita sa dea un termen clar pentru publicarea contractului de executie al autostrazii Comarnic-Brasov (55 km), cu o valoare de constructie de 1,9 mld. euro, inclusiv TVA.

Autostrada Zapezii este primul proiect de infrastructura realizat in parteneriat public-privat, intins pe o perioada de 30 de ani (dintre care patru sunt pentru constructie) si totodata cel mai important dupa cel din 2003 cu Bechtel pentru autostrada Transilvania (415 km).

Consortiul francezo-elen Vinci-Aktor a semnat contractul pe 18 ianuarie, iar Radu Berceanu, ministrul de resort, a anuntat ca va face public contractul dupa ce va expira perioada legala de o luna in care ramane secret. Acest lucru nu s-a intamplat, contractul fiind in continuare o enigma in ceea ce priveste riscurile statului si ale constructorilor, penalitatile sau clauzele asiguratorii pentru statul roman. Guvernul trebuie sa plateasca dupa finalizarea lucrarilor 4,8 mld. euro pe o perioada de 26 de ani. CNADNR a preferat sa dea un raspuns alambicat la intrebarea - Cand va fi facut public contractul pentru autostrada Comarnic-Brasov? - , fara sa dea un termen exact.

"In vederea asigurarii transparentei si corectitudinii cu privire la informatiile ce urmeaza a fi puse la dispozitia publicului, "Contractul de concesiune de lucrari publice privind constructia si operarea autostrazii Comarnic - Brasov" prevede un mecanism pentru determinarea continutului informatiilor sensibile, din punct de vedere comercial, care pot fi exceptate de la liberul acces, in concordanta cu prevederile legale", afirma Dorina Tiron, directorul general al CNADNR. In schimb, Adrian Ionescu, directorul Diviziei de Autostrazi din CNADNR, a declarat ca este posibil ca in urmatoarele doua-trei saptamani contractul sa fie publicat pe site-ul ministerului, dupa ce va avea loc o intalnire cu reprezentantii Vinci-Aktor saptamana urmatoare.