Exclusiv ONLINE: Ce proiecte PPP sunt in derulare in Europa de Est

Autor: Catalin Lupoaie 24.03.2010

Autostrazi, aeroporturi, inchisori, baze militare, centrale nucleare sau hoteluri sunt cateva dintre proiectele care au fost construite sau sunt in derulare prin contracte de parteneriat public-privat (PPP) in Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport al companiei de consultanta Deloitte. In Romania, primul proiect realizat prin PPP a fost inchis financiar abia anul acesta la Bacau, unde Consiliul Judetean Bacau a concesionat catre compania Blue Air, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache.

Aeroportul Bacau, pe o perioada de 34 de ani, valoarea contractului investitiilor din partea Blue Air urmand sa se ridice la 45 mil. euro.
Un alt contract care ar putea fi inchis financiar pana la sfarsitul anului este pentru autostrada Comarnic-Brasov (55 km), al carui contract de constructie are o valoare de 1,9 mld. euro, inclusiv TVA. In prezent, consortiul francezo-elen Vinci-Aktor cauta finantare de la banci pentru inceperea lucrarilor de constructie, care se vor intinde pe o perioada de patru ani.

Alte tari din Europa Centrala si de Est au inceput contractele PPP mult mai devreme, un exemplu fiind Ungaria, care a realizat autostrada M5 (173 km), in urma unui contract semnat in 2004 cu o valoare de 1 miliard de euro cu firma AKA Alfold Koncessios, in timp ce Slovacia a inceput in acelasi an pregatirea autostrazii D1, intre Lietavska Lucka si Turany.

Autostrada din Slovacia are anumite portiuni la fel de complicate precum cele de la autostrada Comarnic-Brasov, pretul pe kilometru variind intre 24,4 mil. euro si 73,1 mil. euro.

Albania a realizat in perioada 2001-2005 lucrarile de construire a unui nou terminal la Aeroportul din Tirana, valoarea lucrarilor ridicandu-se la circa 60 mil. euro. Contractul de concesiune a fost semnat cu grupul german Hochtief, iar proiectul se afla deja in faza a doua de extindere.

Proiecte similare are si Bulgaria, care a semnat in 2005 contractul pentru extinderea aeroporturilor din orasele Varna si Burgas, contractul de concesiune fiind semnat tot de grupul german Hochtief pe o perioada de 35 de ani, cu posibilitate de extindere.

Cehia are in derulare un proiect PPP de constructie a unei inchisori in localitatea Olomouc cu Ministerul de Justitie, in urma unui contract semnat in 2006 cu o valoare de 37 mil. euro. In urma acestui contract, castigatorul va face proiectarea, constructia, va obtine finantarea si va opera inchisoarea pentru o perioada de timp. Tot in Cehia a fost semnat in 2006 un contract PPP cu Ministerul Apararii pentru constructia unui depozit militar cu o valoare de 15 mil. euro.

In domeniul energiei se afla in pregatire doua centrale nucleare, una in localitatea Belene in Bulgaria, proiect cu o valoare de 2 mld. euro inceput in 2005, precum si construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect aflat in pregatire inca din 2004.
In Croatia se afla in derulare un parteneriat public-privat in valoare de 54 mil. euro intre compania Orco Property Group si guvernul croat in cadrul unei firme denumite Suncani Hvar Hotel Company, care detine 10 hoteluri.