30 de fosti manageri de la Lehman Brothers s-au inscris la MBA la INSEAD

Autor: Adelina Mihai 24.03.2010

O mare parte din managerii bancii americane Lehman Brothers, al carei faliment a zguduit lumea financiara la finele lui 2008, au ales sa urmeze un program de MBA cand s-au trezit brusc fara job, spune Pekka Hietala, profesor de finante la INSEAD, una din cele mai bune scoli de afaceri din lume.



"Lehman Brothers avea foarte multi manageri cu varste cuprinse intre 25 si 27 de ani, care au ramas fara job in urma disparitei bancii si acesta a fost principalul motiv pentru care au intrat in program", a explicat Hietala recent, la un eveniment organizat de Centrul Medical Unirea (CMU) si Blue Ocean Marketing. Profesorul Hietala, de origine finlandeza, absolvit cursurile unui MBA la Helsinki School of Economics si a obtinut un MA in economie si un PhD la Stanford University (SUA). In prezent, este membru al echipei de conducere la Evli Bank si a fimei cercetare si consultanta in servicii financiare a companiei Scandinavian Financial Research.

Executivii decid sa investeasca in educatie in perioadele de declin economic pentru ca ele reprezinta momentul cel mai potrivit din mai multe puncte de vedere. Atunci cand economia merge bine, este destul de greu ca managerii sa renunte la salarii mari si la oportunitatile de crestere pentru a se implica in programe de MBA. Din acest motiv, numarul aplicatiilor la programele de MBA din ultimii doi ani a crescut destul de mult, iar competitia dintre candidati s-a accentuat, mai ales pentru cei din sectorul bancar.

De altfel, unul din cinci studenti care s-au inscris anul trecut la programul de MBA de la INSEAD provenea din sectorul financiar, iar peste jumatate din acestia (54%) lucrasera in industrie.

"Studentii care au lucrat anterior in banci sunt o prezenta semnificativa in ultimii doi ani. Cred ca sunt aproximativ 30 de manageri din fosta banca Lehman Brothers care urmeaza un program de MBA la INSEAD, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca poate au fost mult mai multi candidati care au lucrat acolo, iar numai acestia au intrat", mai spune Hietala.

Veniturile fostilor angajati ai Lehman Brothers erau printre cele mai ridicate de pe Wall Street. Spre exemplu, Richard Fuld, seful bancii de investitii care a intrat in faliment, a obtinut aproape 354 de milioane de euro in perioada 200- 2008 sub forma de salarii si prime, potrivit presei internationale.

77.500 de euro, salariul mediu al absolventilor INSEAD

La scoala de afaceri franceza se pot inscrie cate doua clase de studenti pe an, fiecare cu cate 480 de studenti. Din fiecare promotie, aproximativ 300 de studenti incep programul in campusul Fointainebleau din Franta si 180 merg in campusul din Singapore (Asia).

"Salariul mediu al absolventilor din cele doua promotii ale anului 2009 este de 77.500 de euro (6.500 de euro pe luna - n.r.). In medie, absolventii de anul trecut aveau o experienta de lucru de 5,5 ani", precizeaza Melissa Jones, Assistant Director of Marketing la programul de MBA oferit de INSEAD.

Absolvirea unui MBA nu garanteaza un job mai bun, dar 80% din absolventii INSEAD sunt multumiti ca au gasit tipul de job pe care il cautau, iar 20% au ramas pe aceleasi pozitii si dupa terminarea programului.

"Exista studenti care, chiar daca au o educatie buna, sunt foarte timizi, iar daca vrei sa iti gasesti un job mai bun nu trebuie sa fii timorat", explica Hietala.

Majoritatea managerilor care aplica la un MBA in cadrul scolii franceze (85%) vor sa-si schimbe jobul dupa absolvire, acesta fiind principalul motiv pentru care platesc pentru programul care costa 52.000 de euro.

"Pe langa taxa pe care trebuie s-o plateasca pentru programul de zece luni, studentii trebuie sa ia in considerare si faptul ca valoarea costului vietii este de 2.000 de euro pe luna", adauga Jones.

De cele mai multe ori, studentii nu sunt destul de multumiti de propria companie si vor o educatie mai buna, vor un job intr-o tara diferita sau intr-un domeniu diferit.

"Cand m-am inscris la MBA in 2001, erau multe aplicatii la program din cauza crizei, iar piata muncii era blocata. Lucram la McKinsey&Company, firma care angaja numai absolventi de MBA si care in fiecare an facea un volum mare de angajari. Acum, din cauza crizei, multi dintre cei care voiau sa lucreze la McKinsey trebuie sa-si caute de lucru in alta parte", spune Hietala. Multi dintre studentii care s-au inscris in aceasta perioada la program nu iau in considerare sa se intoarca la fostul angajator, dar fac acest lucru dupa absolvire.

"Este o dezamagire pentru acesti absolventi, pentru ca, chiar daca vor primi o pozitie mai buna, ei raman nemultumiti si vor continua sa caute un job mai bun. Nu toti devin CEO dupa absolvire si nu toti obtin jobul dorit, dar poate ca in doi ani vor reusi", mai spune Hietala.

Un alt motiv pentru care absolventii nu se intorc la fostul angajator este faptul ca numai 11% din acestia au programele sponsorizate in totalitate de companie.

Nu vor mai multi studenti din aceeasi tara

Una din politicile promovate in cadrul scolii franceze este aceea de a nu avea foarte multi studenti care sa provina din aceeasi tara. De aceea, profesorul Hietala spune ca nu exista nicio sansa ca scoala de afaceri INSEAD sa ofere vreodata un program de MBA pe piata locala.

"Nu vrem sa venim aici ca sa avem o clasa cu 80 de romani si 20 de studenti internationali. Eu nu stiu care este nationalitatea studentilor mei si nici nu vreau sa predau un program pentru un grup dintr-o anumita tara", explica Hietala.

Scoala de afaceri INSEAD, aflata pe locul 5 in lume in topul realizat de cotidianul englez Financial Times, ofera patru tipuri de programe de management: MBA, Global EMBA, PhD si Executive education. "Businessul nostru este alcatuit jumatate din programele de MBA si jumatate din programele de Executive Education. La MBA merge foarte bine, de aceea am si majorat numarul de locuri pana la aproximativ 1.000 anul acesta, insa, din pacate, la celelate programe nu avem foarte multe inscrieri", mai spune Hietala.

Incasarile care provin din programele de Executive Education au scazut anul trecut cu 30% si de aceea a fost suplimentat numarul de locuri la MBA. Lucru explicabil, de altfel, avand in vedere faptul ca aceste programe erau finantate de companii. Hietala spune ca ar fi impropriu pentru companii sa-si trimita managerii la programe scumpe de scolarizare in timp ce fac sute sau mii de concedieri.

Dintre cei 39.000 de absolventi de pana acum ai scolii de afaceri, aproape jumatate (18.500) au absolvit cursurile programului de MBA.