Din „EL Dorado imobiliar”, Romania a devenit cea mai grea piata pentru Immoeast

Autor: Cristi Moga 24.03.2010

Fondul austriac de investitii Immoeast, care detine un portofoliu imobiliar de aproape un miliard de euro pe piata locala, achizitionat in special in perioada 2005-2008, a obtinut venituri de 55,2 mil. euro in intervalul mai 2009 - ianuarie 2010 din inchirierea proprietatilor din Romania, considerata drept cea mai dificila piata cheie pe care investitorul activeaza.

"Romania este in continuare cea mai dificila piata cheie pentru Immoeast. Surplusul de spatii de birouri in Bucuresti va continua sa creasca pe fondul finalizarii unor noi proiecte in 2010; in consecinta, asupra chiriilor va fi in continuare exercitata presiune, iar gradul de neocupare, deja mare, va continua sa creasca", se arata intr-un raport financiar al fondului care este cel mai mare proprietar de birouri din Bucuresti, cu un portofoliu de aproape 200.000 de metri patrati.

Immoeast detine proiectele Victoria Park, IRIDE, S-Park, Bucharest Corporate Center, Baneasa Airport Tower sau Global Business Center din Bucuresti, imobile care au fost cumparate la randamente anuale in euro in jurul a 7-8%. In aceste conditii, o eventuala vanzare a acestor proprietati s-ar face in pierdere, in conditiile in care investitorii interesati de achizitii cauta randamente chiar mai ridicate.

"Randamentele (in Romania - n.r.) sunt mult mai mari decat in tarile din Europa Centrala. Chiar si pentru proprietatile de calitate din centrul de afaceri al Bucurestiului randamentele sunt peste 9,5% in euro", se mai arata in raport.

Immoeast are un portofoliu evaluat la 976 mil. euro pe piata locala, printre care si o serie de proprietati, in special comerciale, in diverse stadii de executie, care ar putea deveni generatoare de venituri in urmatorii ani. In urma cu doi ani, austriecii ajunsesera la active de 3,5 miliarde de euro, dupa care au inceput restructurarea portofoliului.

O alta investitie semnificativa a austriecilor pe piata locala a fost achizitia pentru circa 400 mil. euro a centrelor comerciale Polus Cluj, Euromall Pitesti si Armonia Arad. Dar nici acestea nu se dovedesc afaceri mai inspirate in aceasta perioada.

"Pentru retail situatia este la fel de problematica. Numeroase centre comerciale se confrunta cu rate de neocupare extrem de mari, in special in centrele regionale, iar trendul de scadere a puterii de cumparare nu pare a fi inversat.