Procesul premierilor: Tariceanu afirma ca il mai da o data in judecata pe Boc

Autor: Iulian Anghel 25.03.2010

La prima infatisare in procesul in care Emil Boc a fost chemat in judecata de Calin Popescu-Tariceanu in afacerea Sterling, actualul sef al Guvernului a sustinut ca predecesorul sau in scaunul de la Palatul Victoria este "un hot figurativ".

In replica, Tariceanu a sustinut ca astfel de acuzatii reprezinta un bun temei pentru a-i intenta un nou proces lui Boc. Actualul si fostul premier s-au prezentat ieri la Judecatoria sectorului 5 Bucuresti, pentru a fi audiati de instanta. Boc si-a reluat acuzatiile aratand ca afacerea Sterling a avut ca punct de plecare compania Rompetrol, prin Dinu Patriciu, si a fost premeditata de fostul guvern. Tariceanu a apreciat ca acuzatiile lui Boc nu au nicio baza reala si dovedesc o grava necunoastere a legii. Anul trecut, Tariceanu l-a dat in judecata pe Boc, considerand mincinoase si defaimatoare acuzatiile sale in afacerea Sterling.

Dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie 2009, ca Romaniei ii revine 79% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra, a inceput o disputa publica privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotarare a guvernului Tariceanu data cu cateva luni inainte. Aceasta face referire la concesiunea mai multor perimetre din Marea Neagra catre compania canadiana. Hotararea incriminata din noiembrie 2008 este un act aditional la acordul petrolier incheiat in august 2007 cu Sterling.

Subiectul acestei dezbateri a fost suspiciunea ca statul, prin ANRM (Agentia Nationala de Reglementare pentru Resursele Minerale), a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din doua perimetre chiar inainte de decizia de la Haga. Boc l-a acuzat pe Tariceanu ca a dat aceasta hotarare intentionat, sugerand ca ar fi obtinut avantaje din acest lucru.