Clinicile private: Diferenta de 5 la 50 de lei este mai mica decat diferenta de la 0 la 5 lei

Autor: Ioana David 25.03.2010

Proiectul privind introducerea coplatii in sistemul de sanatate lansat in dezbatere publica ieri de catre Ministerul Sanatatii, care ar urma sa creasca calitatea actului medical la stat, este asteptat si de operatorii privati de sanatate, care spera ca tot mai multe persoane vor migra de la stat la privat.

Potrivit proiectului, vizita la un medic de familie de la stat va costa 5 lei, in timp ce in prezent la o clinica privata tariful pentru o consultatie similara este de 50 de lei. Privatii spera ca in urma acestui proiect, tot mai multi pacienti vor dori sa plateasca 50 de lei si sa renunte la serviciile de stat.

"Sectorul privat este favorabil introducerii coplatii. Ea se intampla oricum pe sub masa astazi si va fi un pas inainte in reglementarea sectorului. Pe de alta parte, serviciile medicale costa mult mai mult decat ce se deconteaza, iar coplata va putea acoperi o parte din acest surplus", a spus Florin Andronescu, business developer al Sanador, unul dintre primii zece operatori pe piata medicala privata.

Maine are loc prima dezbatere publica

Prima dezbatare publica pe aceasta tema va fi organizata vineri, iar daca proiectul va fi aprobat de Parlament, ar putea intra in vigoare de la 1 iulie 2010.

"Nu stiu daca au ales momentul cel mai bun intr-o perioada de criza. Impactul psihologic este mare mai ales pentru o populatie care a fost educata ca actul medical este gratuit", a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Introducerea coplatii este asumata de Guvern prin contractele cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Ideea introducerii coplatii a fost lansata inca de anul trecut de fostul ministru al sanatatii, Ion Bazac, iar majoritatea prevederilor propuse atunci se regasesc si in noul proiect.

Coplata reprezinta o suma de bani pe care o persoana o va plati pentru contractarea de servicii de la medicul de familie si din spital, iar potrivit datelor Ministerului, implementarea acesteia va strange 700 mil. lei (167 mil. euro) anual.

"Sumele incasate din coplata constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale si se utilizeaza pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale", se arata in proiectul lansat in dezbatere publica.

La plata banilor o persoana va primi "un tichet moderator pentru sanatate" cu numele pacientului, iar suma maxima platita prin aceste tichete nu poate sa fie mai mare de 600 lei/anual/persoana. Angajatorul poate deconta angajatilor cheltuielile cu coplata, sumele fiind deductibile fiscal.

Se strang bani si la privat, si la public

"Coplata va fi motorul principal de declansare a activitatii asiguratorilor privati, daca va fi facuta in paralel cu pachetului de baza de servicii minimale. Daca nu, nu va avea efectul scontat", mai spune Andronescu.

Intrebat daca aceasta masura va mari migratia de la stat la privat, Andronescu este de parere ca acest fenomen se intampla deja. El este sceptic cu privire la data la care aceasta masura ar putea intra in vigoare.

« Nu cred ca va intra in vigoare de la 1 iulie. Este o masura nepopulara, iar ca si in alte cazuri, ar putea sa fie un esec", mai spune Andronescu.

Coplata ar urma de asemenea sa dinamizeze puternic piata serviciilor medicale private, care oricum are un ritm de crestere de 13% anual.

O consultatie la medicul de familie va costa 5 lei, la un medic specialist 10 lei, iar o analiza de laborator aproximativ 1 leu/test.

"Suma este simbolica. Majoritatea si-o vor putea permite", spune Andronescu.

Daca un medic de familie acorda 20 de consultatii pe zi, rezulta ca el va avea venituri de 100 de lei pe zi si de 2.000 de lei lunar (476 de euro.)

Potrivit Ministerului Sanatatii, tarifele au fost stabilite in functie de nivelul din alte state si s-au dat ca exemplu state precum Germania, unde se plateste 10 euro pe consultatie, Estonia, unde nivelul este de 3 euro per consulattie sau Cehia unde taxa este de 2 euro per consultatie.

In Bulgaria exista o taxa fixa de 1% din salariul minim pe economie pentru consultatii.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca exista posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sanatate sa poata fi acoperite de asigurarile private.