Eni si-a bugetat afaceri cu 20% mai mari si vrea sa se extinda

Autor: Roxana Petrescu 24.03.2010

Gigantul petrolier italian Eni, cu afaceri de peste 83 de miliarde de euro in 2009, este convins ca in a doua parte a anului piata locala a carburantilor se va redresa, dupa ce anul trecut compania spunea ca volumele vandute in total in Romania s-au contractat cu 10%.

In acest context, filiala locala, Eni Romania (care administreaza reteaua de benzinarii Agip), este pregatita sa investeasca 22 de milioane de lei (5,2 milioane de euro), o parte din bani urmand sa fie alocata extinderii retelei de benzinarii, astfel incat compania sa aiba la sfarsitul anului 42 de puncte de alimentare.

"In prezent nu se poate vorbi inca despre o inversare a acestei tendinte (de scadere - n. red.), dar avem convingerea ca in a doua parte a anului piata va da semne de redresare usoara", a declarat Nicola Meuli, directorul general al Eni Romania.

Bazandu-se pe aceste prognoze, compania crede ca va ajunge la finele lui 2010 la afaceri de circa 400 de milioane de lei (95,2 milioane de euro), in crestere cu circa 20% fata de rezultatul obtinut anul trecut, si se bazeaza pe un profit net de 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

"Ca urmare a crizei financiare, piata romaneasca a carburantilor a suferit o scadere de circa 10% cauzata in principal de reducerea traficului greu prin coridoarele de transport europene", explica Meuli. Alti jucatori, cum ar fi Petrom, spun insa ca potrivit propriilor estimari piata carburantilor ar fi scazut cu 6% anul trecut.