Cazurile de executare silita au crescut cu 50% anul trecut. Recuperatorii fac angajari

Autor: Izabela Badarau 25.03.2010

Numarul cazurilor de executare silita ale persoanelor fizice care aveau datorii restante a crescut alarmant anul trecut, cu 50% fata de 2008, in conditiile in care tot mai multi romani nu si-au mai putut plati ratele la banci, spun reprezentantii Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), care reuneste zece companii de recuperare creante si reprezinta 80% dintr-o piata de creante de recuperat de 1,1 miliarde de euro in 2009.

In cazul facturilor de telefonie mobila sau la alte utilitati, executarea silita se face doar daca este vorba de sume mari, de peste 1.000 de euro, in caz contrar, cheltuielile cu recuperarea sumei neavand justificare.

Numarul cazurilor de executare silita a urcat astfel pana la 250-300.000 in 2009, estimeaza companiile de recuperare.

"Daca in anii anteriori crizei, principalul motor de crestere a pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila, in 2009, colectarea in instanta a luat amploare, o crestere semnificativa cunoscand de asemenea si cazurile de executare silita. Personalul juridic implicat in aceste activitati a inregistrat o crestere de 42% la sfarsitul anului comparativ cu primul trimestru, pana la 100 de angajati", spun reprezentantii agentiilor de colectare. De altfel, piata de recuperare a creantelor a fost una din putinele in care s-au mai facut angajari anul trecut. Numarul de angajati a crescut cu 30%, pana la 1.500, la nivelul AMCC. Sumele recuperate pe cale judiciara nu au fost insa prea mari anul trecut, pentru ca o mare parte din demersuri sunt inca in derulare.

"Anul acesta, numarul cazurilor de executare silita s-ar putea dubla, pentru ca tot ce am primit in colectare anul trecut si nu s-a recuperat intra anul acesta in faza de legal", spune Isabela Iacob, vicepresedinte al Asociatiei si managing director al recuperatorului Kruk.

Sub 10% din sumele recuperate anul trecut de companiile de profil vin pe cale judiciara, restul fiind recuperari pe cale amiabila, spune Cristian Ionescu, presedintele AMCC si directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia. Totalul sumelor recuperate de companiile de profil se ridica la 264 mil. euro, din care 83% au fost sume recuperate de la persoane fizice.

Sumele recuperate reprezinta insa doar un sfert din totalul portofoliului de creante pe care agentiile de colectare l-au primit spre recuperare, rata de succes scazand puternic anul trecut. Comparativ cu 2008, volumul creantelor pe care recuperatorii le-au pri mit in total a crescut cu 76%, ajungand la 3,7 mil. cazuri, in valoare de 1,1 mld. euro, atat pe segmentul recuperarilor de la persoane fizice, cat si de la persoanele juridice.