„Fermier cu proiect eligibil, cu materie prima si clienti stabili, nu gasesc finantare bancara"

Autor: Cristina Stoian 25.03.2010

Din 100 de fermieri doar sase au finalizat proiecte de dezvoltare rurala cu bani primiti de la UE, restul dosarelor eligibile fiind in stand-by din cauza ca bancile nu le ofera co-finantarea.

Din cei peste opt miliarde de euro garantati de Bruxelles ca fonduri europene care ar trebui injectate in agricultura romaneasca, 1,7 mld. euro au fost atrasi de proiectele care au trecut testul eligibilitatii si au fost incheiate intre Ministerul Agriculturii si fermieri. Cu toate acestea, doar 100 mil. euro, adica 5,8% din banii atrasi, se regasesc in investitii finalizate.

Ciprian Nita, proprietarul procesatorului de ciuperci si fructe de padure TransDam din Bacau, este unul din fermierii caruia UE i-a garantat un proiect de 2,5 mil. euro, dar care nu are cum sa il implementeze pentru ca bancile refuza sa ii acorde co-finantarea.

"Am depus dosarul in iunie 2008 si tot atunci am inceput sa discut cu bancile pentru a vedea daca un astfel de proiect este bancabil. M-au asigurat ca voi primi banii, am trecut si de controalele Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP - care gestioneaza fondurile europene - n.red.), iar in decembrie am semnat contractul. Urma sa iau bani de la banca, sa demarez proiectul, ca mai apoi sa-mi pot deconta o parte din bani de la UE, dar cum a venit criza, banca nu a mai vrut sa-mi mai acorde finantare", a declarat pentru ZF Ciprian Nita.

Cauta finantare in Italia

Proiectul din Bacau, in valoare de 2,5 mil. euro, presupune achizitia unui spatiu de 2.500 mp, a unor camere frigorifice si a utilajelor de ambalare, conservare si prelucrare ciuperci si fructe de padure pentru o cantitate de 500 de tone de produse. "Am nevoie de 700.000 de euro de la banca, dar chiar daca am in ajutor Fondul de a Creditului Rural (FGCR), bancile refuza sa imi acorde credit din teama ca nu isi vor recupera banii. Am fost nevoit sa imi prelungesc perioada proiectului cu doi ani, dar daca nu voi obtine finantare, voi pierde banii. In momentul de fata sunt in Italia in cautare de finantare, caut un investitor pentru parteneriat sau chiar pentru vanzarea businessului", spune Nita.

Succesul asumat de Ministerul Agriculturii este legat in cea mai mare parte de atragerea banilor asa cum a promis Uniunii si mai putin de utilizarea acestora efectiv in sectorul agricol. Oficialii spun ca problema nu mai este a lor, ci a colaborarii dintre beneficiarii de proiecte si banci. "1,6 mld. euro sunt in faza de asteptare a unui raspuns favorabil de la banci, foarte putine proiecte, in valoare de 30 mil. euro, sunt in executie", afirma Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Autoritatile asigura ca pe lista de prioritati a directiilor agricole se afla identificarea fermierilor care din diverse motive nu au accesat bani, apoi a bancilor la care au apelat acestia. Ulterior vor crea produse specifice pentru fiecare masura din Programul National de Dezvoltare Rurala si mai apoi, daca bancile nu vor accepta proiectele fermierilor, contractul este anulat, iar suma disponibila, scoasa la concurs pentru un alt proiect.

"Compania TransDam are cererea asigurata, clienti stabili din Italia, are materie prima, dar nu are finantare", spune Codrina Pascaru, director al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bacau.

Efectele negative nu se resimt doar in afacerea din Bacau, ci si pe piata locala, produsele romanesti neputand ajunge pe rafturile marilor lanturi de magazine din cauza cantitatilor mici produse. "Acum produc 20 de tone, dar prin proiectul pe care doresc sa il demarez urmeaza sa produc 500 de tone pentru piata locala. Acum nu pot furniza marilor magazine pentru ca nu am cantitate mare. Sunt nevoit sa vand, la preturi foarte mici, zmeura sau hribi congelati si in saramura italienilor, care ulterior le aduc pe piata locala ca importuri", concluzioneaza Ciprian Nita.