Clientii bogati ai BCR pot paria pe pretul aurului

Autor: Ciprian Botea 28.03.2010

Clientii de private banking ai BCR, cea mai mare banca locala dupa active, vor putea achizitiona certificate de investitii avand ca activ suport aurul, emise de Erste Bank si listate la bursele din Viena si Stuttgart. Si grecii de la Piraeus Bank au inceput sa vanda aur clientilor inca din octombrie 2009, oferta bancii mergand de la lire englezesti de opt grame la lingouri de un kilogram sau aur in cont.

BCR era prezenta pana acum doar pe partea de cumparare aur, pretul oferit vineri fiind de 75 de lei pentru un gram. In aceeasi zi, pretul unui gram de aur la cotatia oficiala a BNR era de 107,3 lei, in crestere cu circa 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Piraeus vindea vineri gramul de aur (sub forma de lingouri) cu 126 de lei, in crestere cu 12,5% fata de nivelul inregistrat in octombrie, cand a lansat operatiunile cu aur.

Certificatele de investitii emise de BCR sunt vazute ca o alternativa mai ieftina la investitia in aur fizic, valoarea unui certificat fiind de 10% din pretul unei uncii (circa 28 de grame) de aur, cotata in prezent de Erste Bank la 1.089 de dolari (814 euro).

"Certificatele de investitii poarta un randament corelat cu evolutia pretului aurului ajustat cu costurile de tranzactionare si fluctuatiile cursului de schimb euro-dolar. Acestea nu au maturitate, clientii putand beneficia de evolutia pretului aurului pe toata durata detinerii", au declarat oficialii bancii.

Pretul aurului este influentat de apetitul pentru risc al investitorilor, iar in perioadele de calm economic metalul pretios este mai ieftin. De aceea, austriecii de la Bank Gutmann, o banca specializata in servicii de private banking, recomandau recent clientilor sa aiba in portofoliu aur, dar nu in proportii prea mari. "Aurul poate fi o polita de asigurare impotriva riscului unei inflatii ridicate, nu poate fi un instrument de speculatii", spunea Sepp Maier, partener in cadrul Bank Gutmann intr-un interviu pentru ZF.