Un grup german intra in actionariatul unui producator de interfoane

Autor: Diana Tudor Stoica 28.03.2010

Producatorul german de module electronice Hasec Group, cu afaceri de 18 mil. euro in 2008, a incheiat un joint venture cu Electra Iasi, cel mai mare producator local de interfoane.

Tranzactia prin intermediul careia grupul german a achizitionat un pachet minoritar dintr-o companie formata de Electra Iasi - EMS-Electra este estimata la cateva sute de mii de euro, potrivit unor surse apropiate tranzactiei.

"Discutiile intre cele doua companii au inceput in cursul anului 2007, in momentul in care Hasec a inceput sa caute in Europa firme cu un anumit profil de activitate pentru realizarea unei colaborari comerciale. In urma colaborarii pe care au avut-o in ultimii ani, au decis sa incheie acest joint-venture", sustin sursele citate.

Electra a infiintat astfel compania EMS-Electra in care a mutat unitatile actuale de productie. Din aceasta companie, Hasec a achizitionat un pachet minoritar de actiuni, a carui valoare nu a fost insa dezvaluita de reprezentantii celor doua companii. "Valorea tranzactiei este de ordinul sutelor de mii de euro, dar nu depaseste un milion de euro", sustin sursele citate.

Electra Iasi, companie cu aproximativ 150 de angajati, era detinuta de Marian Berdan (64%), fondatorul si directorul general al companiei, Eugenia Berdan (12%), Doru Sorin Popa (12%) si Ionica Lola Iordache (12%), potrivit datelor disponibile pe site-ul Registrului Comertului. Reprezentantii companiei iesene nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a oferi mai multe detalii.

Producatorul iesean de interfoane, infiintat in 1991, a realizat in 2008 o cifra de afaceri de trei milioane de euro si un profit net de circa 11.000 de euro, avand datorii totale de 0,8 mil. euro, in scadere fata de anul precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Electra detine 75% din piata locala de interfoane, potrivit informatiilor companiei. Pe de alta parte, producatorul german de marime medie Hasec cu circa 150 de angajati si piete de desfacere in Germania, Franta, Austria, Elvetia, Italia, Belgia si SUA a rulat in urma cu doi ani afaceri de 18,5 mil. euro si vanzari in crestere cu 8% fata de anul precedent, conform informatiilor de pe site-ul companiei.

"Cu acest joint-venture, ambele companii si-au marit capacitatea de productie si posibilitatea de acces si dezvoltare regionala", au anuntat cele doua companii intr-o declaratie comuna.

Hasec a fost consiliata in aceasta tranzactie de banca de investitii independenta germana Angermann M&A International si partnerul exclusiv al acesteia in Romania, casa de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners.

Cine este Electra Iasi

Sursa: Ministerul Finantelor