Topul dividendelor pe Bursa: randamentele pleaca de la 7% in jos

Autor: Adrian Cojocar 28.03.2010

BRD, Alro si Transgaz dau cele mai mari dividende de pe Bursa, dar cele mai bune randamente sunt la Aerostar, Bermas si Santierul Naval Orsova. SIF Oltenia ar putea castiga cursa pe ultima suta de metri daca actionarii aproba dublarea dividendului.



Marea majoritate a companiilor listate pe Bursa au decis sa aloce o proportie mai mica din profit pentru dividendele actionarilor, atat ca urmare a profiturilor in scadere raportate anul trecut si a problemelor de cash-flow cu care se confrunta in aceasta perioada din cauza intarzierilor la plata ale clientilor.

Valoarea totala a dividendelor propuse spre distribuire de catre emitentii listati la Bursa se ridica in acest an la 685 mil. lei (167,9 mil. euro), cu 36% sub valoarea dividendelor acordate de companii in 2009 si mult sub nivelul record atins in 2007, de 2,3 mld. lei (650 mil. euro). Petrom, cea mai mare companie autohtona listata pe piata, a intrerupt acordarea de dividende incepand cu 2008, preferand sa investeasca banii in activitatea proprie. Randamentele la dividende calculate pe baza preturilor actuale din piata sunt mai scazute si decat dobanda acordata de banci la depozitele pe un an, de 7,5-8%, astfel ca dividendele nu mai joaca in prezent un rol important in selectionarea titlurilor de catre investitori.

Pe de alta parte, randamentele la dividende sunt scazute si pentru ca multe dintre actiuni au crescut puternic in ultimele luni implicit pe fondul asteptarilor privind acordarea de dividende.

De exemplu, actiunile Transgaz Medias (TGN), una dintre companiile cele mai "vanate" de investitorii avizi de dividende, au sarit cu 50% pe Bursa anul acesta dupa ce compania a raportat anul trecut un profit record, de 298 mil. lei (70,1 mil. euro), cu 25% peste cel obtinut in 2008. In plus, dobanzile bancare sunt in scadere, in timp ce profiturile companiilor listate este de asteptat sa-si revina de anul acesta.

Titlurile producatorului de aeronave Aerostar Bacau (ARS), la care randamentul dividendului brut este in acest moment cel mai ridicat de pe Bursa, de circa 7%, s-au apreciat cu circa 50% numai in ultima luna, una dintre principalele cauze fiind asteptarile privind distribuirea de dividende. Aerostar este una dintre putinele societati de pe Bursa care au raportat anul trecut profit in crestere si in ultimii ani au alocat aproape tot profitul pentru dividendele actionarilor.

Titlurile producatorului de bere Bermas Suceava (BRM) au urcat cu circa 35% in ultima luna ca urmare a asteptarilor de dividende, dupa ce compania a obtinut profit in crestere in 2009. Totusi, valoarea dividendului brut raportat la pretul din piata al actiunilor Bermas ramane in continuare unul dintre cele mai ridicate, de circa 6,8%.

SIF-urile se numara printre putinele companii de pe Bursa care vor distribui dividende mai ridicate decat in 2009, ca urmare a profiturilor in crestere de anul trecut, fapt ce ar putea avea o influenta pozitiva asupra pietei in ansamblu, dat fiind faptul ca majoritatea banilor din dividendele catre actionarii persoane fizice se reintorc pe Bursa.