Basescu: La somaj stam bine, nu va mai lamentati!

Autor: Iulian Anghel 29.03.2010

Presedintele Traian Basescu a sustinut, la finele saptamanii, ca, in privinta somajului, Romania se afla cu circa doua procente sub media UE, apreciind ca, din acest punct de vedere, "ar trebui sa ne lamentam mai putin".

"Chiar daca avem o cifra mare, peste 8%, suntem cu circa doua procente sub media Uniunii Europene. Si poate ca, din acest punct de vedere, ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate tarile trec prin momente dificile. Niciuna din marile economii ale Uniunii Europene nu a avut crestere pozitiva anul acesta. Deci, criza este o realitate si efectele ei in somaj se manifesta acum cu toata forta si, probabil, inca vreo cateva luni", a sustinut seful statului la finalul lucrarilor Consiliului European de primavara de la Bruxelles.

Presedintele a reluat o declaratie a sa mai veche potrivit careia Europa este continentul cu cea mai slaba crestere economica si ca Romania este dependenta de relansarea economica a marilor piete ale UE.

Potrivit presedintelui Basescu, Europa isi va relua cresterea economica in 2010, chiar daca va fi o crestere economica slaba, de circa 1%, in medie.

Insa, a admis el, "nimic nu se va intampla pe piata fortei de munca la o crestere mai mica de doua procente".

Consiliul European a avut pe agenda de la finele saptamanii strategia Europa 2020 si situatia din Grecia - tara care va primi ajutor de la UE si de la FMI in momentul in care va ramane fara fonduri. In privinta strategiei, Europa 2020 Consiliul European a aprobat tintele ei principale: rata de ocupare a fortei de munca de 75% pentru populatia cu varste intre 20 si 64 de ani; asigurarea de investitii publice si private in domeniul cercetarii la nivelul a 3% din PIB si implementarea obiectivelor 20/20/20 in domeniul schimbarilor climatice.