Topul profiturilor in banci in 2009

Autor: Voican Razvan 29.03.2010

Recesiunea din 2009 nu a insemnat doar intrarea pe pierdere a 20 de banci din totalul de 42, ci si clasarea in topul celor mai mari profituri a unor jucatori cu cote de piata dupa active mai mici de 3% sau oportunitati de crestere a castigurilor pentru unele institutii de credit.

BRD, a doua banca de pe piata dupa active, a inregistrat cel mai mare profit net dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), detasandu-se de restul competitorilor cu un castig de 792 mil. lei (187 mil. euro), chiar daca mai mic cu peste 40% fata de 2008.

A doua clasata a fost Raiffeisen Bank, cu 288,5 mil. lei, insa la mare distanta de locul intai. Raiffeisen a obtinut al doilea profit de pe piata desi in clasamentul activelor a coborat pe pozitia a saptea. BCR, liderul pietei dupa active, s-a situat pe locul al treilea, cu 237,9 mil. lei (circa 56 mil. euro), costul provizioanelor pentru riscul de credit provocand o scadere de 78% a castigului net. La mica distanta in urma sa, UniCredit Tiriac Bank a ocupat locul al patrulea, cu aproape 236 mil. lei. Si UniCredit a reusit sa ocupe o pozitie mai buna in clasamentul pietei dupa profit decat dupa active, unde a incheiat anul 2009 pe locul 6.

Raportarea financiara dupa contabilitatea locala reprezinta singurul reper care permite o comparatie intre toti jucatorii in conditiile in care doua dintre cele mai mare banci - BRD si Banca Transilvania - fac raportari doar in RAS, fiind listate la bursa, in timp ce restul folosesc diferite variante ale standardelor internationale de raportare (IFRS), unele isi grupeaza liniile de business dupa optiunea bancii-mama, care reflecta si o parte din castigurile locale, sau altele publica doar date la nivel de grup financiar. Razvan Voican

Diferitele sisteme de raportare fac ca in unele cazuri diferenta dintre rezultatul in RAS si cel in IFRS sa fie de cateva milioane de euro, in timp ce in altele este vorba de diferenta dintre pierdere si profit, in primul rand ca urmare a tratamentului diferit al provizioanelor.

Daca BRD, Raiffeisen, BCR si UniCredit se regasesc si in top 10 dupa active, in clasamentul profiturilor locul 5 este ocupat de banca de stat Eximbank, cu 145 mil. lei, la o cota de piata dupa active de numai 1%.

De altfel, Eximbank face parte dintre bancile care in pofida crizei au reusit sa-si majoreze profiturile dupa contabilitatea locala, si nu cu putin.

Astfel, banca de stat si-a majorat profitul cu 82% fata de anul precedent, Piraeus Bank a inregistrat o crestere de 78%, Banca Romaneasca-NBG, un plus de 67%, iar profitul RBS a urcat cu 66% in lei. Asa se face ca RBS, cu 103 mil. lei, si Piraeus, cu 82 mil. lei, si-au facut loc in clasamentul celor mai profitabile banci, desi la active sunt sub locul 10.

Banca Transilvania ocupa locul opt si la profit si la active, in timp ce olandezii de la ING stau mai bine cu profitul, situandu-se pe locul 9, cu 53 mil. lei, in timp ce la active au ramas pe 10.

Topul celor mai mari zece profituri este incheiat de Citibank, cu 49 mil. lei. In urma sa vine a doua banca de stat de pe piata, CEC Bank, cu 42 mil. lei, urmata de doua banci grecesti - Alpha Bank cu 33 mil. lei si Banca Romaneasca cu 24 mil. lei.