Marile banci vor contribui la un fond pentru zile negre

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 29.03.2010

Guvernul Statelor Unite si cele europene se indreapta catre un consens cu privire la impunerea unei taxe bancilor mari pentru acoperirea costurilor salvarii creditorilor in contextul unor crize viitoare si pentru a se evita situatia in care contribuabilii suporta aceste costuri, scrie The Wall Street Journal.
Propunerile in acest sens difera insa. Germania si Suedia ar folosi banii pentru a finanta o autoritate de interventie care ar utiliza fondurile pentru a inchide bancile cu probleme a caror prabusire ar ameninta economia generala. Altele, cum este Franta, ar stabili valoarea taxei dupa trecerea crizei.
In Statele Unite, parerile sunt impartite. Congresul avanseaza catre impunerea unei taxe pentru a se constitui un fond inaintea unei crize, in timp ce administratia Obama se pronunta pentru o solutie postcriza. Un consens va fi stabilit insa odata cu trecerea noii legislatii din domeniul financiar prin Congres.
Propunerile intampina opozitia bancilor, care argumenteaza ca taxele sunt discriminatorii si le-ar limita capacitatea de a credita. "Strategii de la nivel mondial ar trebui sa fie prudenti cu privire la avansarea unei politici prin care se extrage capital din sistem, indiferent daca este vorba de o taxa sau un comision", a declarat Rob Nichols, presedinte al Financial Services Forum.
Aceste taxe bancare fac parte dintr-un val de potentiale reglementari in domeniul bancar care urmeaza a fi adoptate in lunile urmatoare. In Statele Unite, odata cu finalizarea legislatiei in domeniul asigurarilor de sanatate, atentia se indreapta catre reglementarile din domeniul financiar. Eforturi similare urmeaza a fi initiate in Europa, unde FMI propune o agentie de interventie pentru Uniunea Europeana.
Oficialii din Statele Unite, Europa si ai FMI spun ca acest concept al unei taxe bancare a castigat atat de mult teren, incat ar putea fi inclus pe agenda G20 in cadrul reuniunii din Canada din luna iunie.
Statele Unite si Marea Britanie au o abordare similara cu privire la reglementarile din domeniul bancar, insa si alte tari din Europa continentala sustin ideea. Suedia a instituit anul trecut o "taxa de stabilitate", bancile fiind nevoite sa contribuie in cadrul unui fond asteptat sa ajunga la 2,5% din PIB. Cancelarul german Angela Merkel sustine o taxa similara.
Oficialii FMI intentioneaza sa recomande o taxa bancara in momentul intrunirii oficialilor economici globali in Washington in aprilie.