Necula, Prime: Nu cred in varianta unor corectii. Bursa va lua o pauza

Autor: Vlad Anastasiu 29.03.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in scadere la nivelul indicelui principal BET, care a coborat cu aproape 1,3% fata de referinta, sub pragul de 6.000 de puncte. Societatile financiare, grupate sub BET-FI, au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de circa 1%, aprecierea fiind sustinuta in principal de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 1,1% fata de referinta. Valoarea transferurilor din sedinta de ieri s-a pastrat insa extrem de scazuta, la putin peste 5 mil. euro, in ciuda anuntului BNR de reducere a dobanzii de referinta.
"Scaderile din sedinta de astazi (ieri - n.a.) nu cred ca reprezinta inceputul unor corectii de amploare in piata. De altfel, nu cred in varianta unor corectii de amploare in perioada urmatoare. Cred mai degraba intr-o noua pauza pentru Bursa locala, piata reluand cresterea in apropierea raportarilor financiare trimestriale", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuat scaderile si in sedinta de ieri, actiunile bancare coborand cu 1,3% fiecare. Si titlurile OMV Petrom (SNP) au inregistrat din nou pierderi, actiunile companiei petroliere coborand cu aproape 2,6% fata de referinta, la pretul de 0,34 lei/actiune.
In ciuda corectiilor din piata, actiunile Condmag Brasov (COMI) si Aerostar Bacau (ARS) au inregistrat aprecieri de peste 8% fiecare, consemnand astfel printre cele mai mari cresteri din sedinta de ieri. Titlurile Condmag au urcat la pretul de 0,92 lei/actiune, in timp ce actiunile Aerostar au atins nivelul de 1,05 lei/actiune.
"Titlurile Condmag au iesit in evidenta astazi (ieri - n.a.) intrucat actiunile vor intra in componenta indicelui BET, pe masura ce titlurile Rompetrol Rafinare vor fi scoase din cadrul indicelui. Aceasta decizie a determinat o reactie pozitiva din partea investitorilor. Aprecierile pe Aerostar cred ca se datoreaza in principal randamentelor anuntate de companie pentru dividendele pe 2009", a explicat Necula.
Cele mai mari aprecieri din piata au fost inregistrate insa de actiunile Contor Grup Arad (CGC) si Uztel Ploiesti (UZT), care au urcat cu 13% si respectiv 11,1% fata de cotatia de vineri.
La categoria societatilor financiare, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare apreciere din grupa, de 1,2% fata de referinta. In top, au urmat cresterile SIF Oltenia si SIF Muntenia (SIF4), de 1,1%.
"Saptamana aceasta cred ca vom vedea in continuare aceeasi evolutie, in conditiile in care investitorii se pregatesc de o minivacanta. Nu cred ca vom vedea o crestere a lichiditatii in piata, iar in lipsa unor repere locale, acestia isi vor indrepta si mai mult atentia catre extern", a mai adaugat Necula.
Pe extern, principalele piete europene inregistrau scaderi, cea mai mare corectie fiind consemnata de indicatorul francez CAC 40, care cobora cu peste 0,3% fata de referinta. Piata americana, redata de evolutia indicelui Dow Jones, deschidea in urcare, cu un avans de peste 0,5%.

De urmarit astazi