CEC ieftineste cu 0,5% creditele in lei

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.03.2010

CEC Bank, singura banca de top detinuta de stat, va reduce incepand de joi cu o jumatate de punct procentual dobanda de baza la toate creditele in lei, pana la 10,75% pe an pentru clientii persoane fizice, respectiv la 10,9% pe an pentru companii.
La creditele in euro, dobanda de baza va fi redusa de la 7,25% pe an la 6,9%.
In functie de profilul clientului, banca practica o marja cuprinsa intre 0,55% si 4,05% peste rata de baza la creditele in lei, dobanzile nominale fiind astfel la un nivel dublu fata de dobanda de politica monetara a BNR. La imprumuturile in euro marja peste dobanda de baza este cuprinsa intre 0,75% pentru creditele auto si 1,65% pentru cele imobiliare. De exemplu, pentru un credit de nevoi personale fara garantii in lei, dobanda nominala va cobori incepand de luna viitoare la 13% pe an, in conditiile in care dobanda BNR este de azi la nivelul de 6,5% pe an. In acelasi timp, dobanzile la depozitele la termen bonificate de CEC sunt printre cele mai mari din piata, situandu-se in jurul a 8% pe an.
BNR a atras de mai multe ori atentia asupra dobanzilor ridicate practicate de banci in ciuda reducerii dobanzii-cheie. "Dobanzile la depozitele si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman relativ ridicate comparativ cu dobanda de politica monetara", arata Consiliul de Administratie al BNR in comunicatul publicat ieri.  CEC a fost singura banca de top care a fortat anul trecut o crestere de doua cifre a creditarii, soldul imprumuturilor acordate de banca ajungand in decembrie la 9,2 mld. lei (circa 2,2 mld. euro), cu 15% peste nivelul din 2008. Depozitele au crescut cu 22%. Astfel, cota de piata pe credite a urcat cu 0,37%, iar cea pe depozite cu 0,91%. La sfarsitul lui 2009, rata de solvabilitate se situa la 17,47%, peste pragul de 10% cerut de BNR.
Banca a inregistrat in 2009 un profit net de circa 10 mil. euro, fata de aproape 100 mil. euro in anul anterior, cand rezultatul financiar a fost influentat de vanzarea Asiban. CEC se afla in decembrie pe locul cinci in topul dupa active al bancilor, cu o cota de piata de 6,3%.