Reteta constructiei unei fabrici de lapte cu fonduri europene

Autor: Adriana Rosoga 29.03.2010

Pentru construirea sau modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui se pot obtine pana la jumatate din banii investiti ca sprijin financiar nerambursabil de la Uniunea Europeana.
"Pot fi finantate constructia sau modernizarea fabricii si a depozitelor, infrastructura interna a investitiei, achizitionarea de mijloace de transport specializate pentru colectarea laptelui. De asemenea, fondurile europene pot fi folosite pentru dotarea laboratoarelor, achizitionarea softurilor specializate, a utilajelor si a echipamentelor pentru prelucrarea laptelui", spune George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.
Solicitantul de fonduri europene trebuie sa detina act de proprietate asupra cladirii si a contractului de concesiune, inchiriere sau comodat pentru terenul pe care este amplasata cladirea.
Beneficiarii acestor fonduri europene sunt persoanele fizice autorizate, micro-intreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii, intreprinderile mari care au mai putin de 750 de angajati, cooperativele de procesare a produselor agricole, societatile cooperative de valorificare, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale, grupurile de producatori. Nu sunt eligibile grupurile de producatori din domeniul legumelor si fructelor, cu exceptia acelor grupuri de producatori care comercializeaza cartofi si care pot sa obtina fonduri europene. Una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele este sa fi inregistrat cel putin un an fiscal de functionare.
Microintreprinderile si IMM-urile pot sa primeasca pana la 2 mil. euro pentru un proiect. In regiunea Bucuresti-Ilfov, cheltuielile eligibile se deconteaza doar in cuantum de 40%. Pentru celelalte tipuri de intreprinderi, cuantumul maxim al ajutorului financiar nerambursabil este de 25% din valoarea eligibila a proiectului (20% pentru regiunea Bucuresti-Ilfov), dar nu mai mult de 2 mil. euro pentru un proiect. TVA este o cheltuiala considerata neeligibila (care nu este finantata din fonduri europene), dar care se recupereaza integral de la buget.
Proiectele sunt finantate prin masura de crestere a valorii adaugate a produselor agricole si forestiere (masura 123) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Bugetul alocat pentru acest an este de 170 mil. euro, iar data estimativa incepand de la care se vor putea depune dosarele este de 1 iunie la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP).

Pentru ce investitii poti obtine finantare: