Cum incurajeaza BNR economia: cu taieri de dobanda in pasi mici. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 29.03.2010

Banca Nationala ramane prudenta in reducerea dobanzii desi economia nu reuseste sa iasa din recesiune.



Banca Nationala a avut nevoie de mai bine de un an pentru a reduce dobanda-cheie la leu cu 3,75 puncte procentuale, pana la un minim istoric de 6,5% pe an, desi economia a intrat in recesiune inca din vara anului 2008.
BNR a facut ieri inca un pas pentru ieftinirea creditelor, taind dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 6,5% pe an, insa atentioneaza din nou bancherii ca au ramas in urma cu ajustarile de dobanzi in relatia cu clientii lor.
Decizia era asteptata de majoritatea analistilor si a jucatorilor, in conditiile in care inflatia a reintrat in februarie in intervalul agreat de BNR, iar leul este pe o tendinta de apreciere, astfel ca impactul pe pietele valutara si monetara a fost nesemnificativ.
Bancherii sunt multumiti de miscarea BNR, dar raman sceptici si spun ca este nevoie de mai mult pentru reluarea creditarii, in principal de imbunatatirea perceptiei de risc. "Si pe noi ne intereseaza ca economia sa se miste, creditul de consum si imobiliar sa ia avant, pentru ca acum este o stagnare. Ce a facut BNR vine in concordanta cu o politica normala", spune Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca locala.
Consiliul de Administratie al BNR vorbeste despre "consolidarea condi tiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului de creditare si relansarii durabile a activitatii economice", remarcand totodata ca dinamica creditului privat in lei ramane in teritoriul negativ.
Chiar si dupa aceasta micsorare, BNR ramane insa cu cea mai inalta dobanda dintre bancile centrale din spatiul comunitar, desi economia nu reuseste sa revina pe plus. Banca centrala a reactionat tarziu la caderea economiei aparuta inca din vara lui 2008, initiind taierile de dobanda abia in februarie 2009, de la nivelul de 10,25% pe an. Si acum dobanda - cheie la leu ramane cu doua puncte peste inflatie, care a coborat la 4,49% in februarie, un nivel considerat adecvat pentru perioade de activitate economica normala. Spre exemplu, in Ungaria inflatia este de 5,7%, in timp ce dobanda- cheie la forint este de 5,75% pe an. In Polonia, inflatia anuala este de 2,9%, iar dobanda-cheie la zlot de 3,5% pe an.
"Este cel putin inca un pas in directia potrivita, dar nu poate fi decisiv. Cel mai important factor este insa in afara controlului BNR - imbunatatirea perceptiei bancilor privind riscul de creditare. Cat se mentine ridicat, nu vor reduce mult dobanzile la credite", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Ceva mai optimist este Laszlo Diosi, seful OTP Bank, care spune ca bancile sunt astfel "impinse" sa dea mai multe credite si se asteapta ca dobanzile pentru clienti sa coboare cu jumatate de punct procentual sau chiar un punct procentual, atat la depozitele in lei, cat si la credite.