Editorialistii de top ai Financial Times dau de pamant cu politicienii europeni si planul lor de salvare a Greciei

Autor: Andreea Neferu 30.03.2010

Liderii europeni au cazut de acord saptamana trecuta, in cadrul summitului de la Bruxelles, sa se implice in salvarea Greciei, insa multi economisti si analisti considera ca planul a fost prezentat doar "de ochii lumii" si ca nu are substanta.
Mai mult, acestia considera ca dobanda pe care guvernul de la Atena ar urma sa o plateasca in eventualitatea contractarii unui imprumut de la partenerii europeni este mult prea ridicata si nu ajuta cu nimic un guvern care se chinuie sa reduca costurile cu finantarea. Gideon Rachman si Wolfgang Munchau, doi dintre editorialistii de top ai cotidianului britanic de business Financial Times, ataca atitudinea politicienilor europeni si considera ca la summitul de la sfarsitul saptamanii trecute s-au gasit solutii pe termen scurt care in niciun caz nu duc la rezolvarea problemelor care macina economiile europene. Concluzia: Europa nu a castigat altceva decat timp, "ametindu-i" pe investitori cu o unitate fragila de care au dat dovada liderii politici. Dar problemele risca sa reapara si sa se acutizeze.

Crearea euro seamana cu o casatorie aranjata

Editorialistul Gideon Rachman, o prezenta constanta in paginile cotidianului britanic, este de parere ca actuala criza a datoriilor cu care se confrunta guvernul de la Atena reprezinta cel mai important test pe care moneda unica europeana l-a avut de infruntat pana in prezent. "Joia trecuta s-a atins un acord care ii va permite Greciei sa se imprumute de la Fondul Monetar International (FMI), dar si de la partenerii europeni, daca va avea nevoie. Acest lucru ar putea calma pentru o perioada pietele, insa nu va face nimic in directia rezolvarii problemei intrinseci", considera Rachman in cadrul unui editorial. In opinia sa, moneda euro seamana cu o casatorie aranjata. Creatorii sai au constientizat faptul ca vor pune sub aceeasi umbrela tari cu economii si politici diferite, insa au sperat ca, in timp, noii parteneri vor creste impreuna si vor reusi sa formeze o uniune in adevaratul sens al cuvantului - atat monetara, cat si economica. "Ceea ce demonstreaza criza Greciei este ca aceasta casatorie aranjata a Europei se afla in impas. Partenerii nu au evoluat impreuna. Pentru o lunga perioada de timp, tari precum Grecia sau Portugalia au avut de castigat de pe urma convergentei economice iluzorii, prin intermediul dobanzilor de politica monetara reduse si al stabilitatii pe care euro o inducea", potrivit lui Rachman. In perioada anterioara crizei, cand economia europeana se afla pe crestere, pietele au acceptat fara prea multe comentarii "fantezia" ca intre obligatiunile grecesti si cele germane nu exista prea mari diferente. Acum insa, totul s-a schimbat si Grecia trebuie sa plateasca prime de risc impresionante pentru a-si asigura finantarea.
O alta problema a zonei euro este competitivitatea ridicata a Germaniei, care pune in umbra tari precum Grecia, Spania si Portugalia, intrucat acestea nu mai pot apela la deprecierea monedei pentru a-si face exporturile mai competitive.

Ne-au pacalit pentru putin timp

Un alt sceptic cu privire la eficienta ajutorului acordat grecilor este Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai cunoscuti comentatori pe probleme economice din Europa. Planul de salvare a Greciei pare un acord de amploare, insa daca este examinat in detaliu, demonstreaza ca nu are substanta. "V-au pacalit timp de un minut", spune Munchau in cadrul editorialului sau.
Ceea ce l-a socat cel mai mult pe Munchau este faptul ca pachetul de salvare vine sub forma unui imprumut ce poarta o dobanda similara celei practicate pe piata, insa atunci cand Grecia va trebui sa se finanteze de pe piete pentru a-si rambursa datoria catre partenerii europeni, randamentul pe care va fi nevoita sa-l plateasca va fi mult mai mare. "In fapt, este greu de imaginat un scenariu in care Uniunea Europeana va oferi acest ajutor de urgenta", spune Munchau. Judecand dupa comentariile facute de oficialii eleni, ideea principala este ca guvernul de la Atena sa se descurce fara ajutorul partenerilor din zona euro si sa foloseasca promisiunile acestora drept suport psihologic pentru a convinge investitorii sa cumpere obligatiuni elene. "Acesta este un truc periculos", avertizeaza Munchau, precizand ca la un moment dat, repercusiunile vor fi grave. In viziunea sa, faptul ca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat ca nu va opera modificari asupra ratingului Greciei nici dupa ce zona euro va sustine posibilitatea unui imprumut, nu reprezinta o surpriza. "Problema Greciei nu se reduce numai la simplul acces la capital - care nu a fost o problema nici pana acum, in ciuda crizei -, ci la dobanzile pe care tara trebuie sa le plateasca pentru datoriile sale, care sunt prea ridicate raportandu-ne la economia elena", potrivit lui Munchau. El isi inchide editorialul intr-o maniera pesimista, avertizand ca situatia Grecia nu va avea un final fericit, in ciuda faptului ca anuntul unui ajutor venit din partea zonei euro reprezinta un instrument de efect, care ar putea impresiona pietele.