Aprecierea monedelor din Est trebuie oprita ca economiile sa nu fie afectate

Autor: Andreea Mioara Neferu 30.03.2010

Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est ar trebui sa tempereze aprecierile monedelor locale, care pot pune in pericol revenirea economica si competitivitatea tarilor.
Aprecierea monedelor din Est va afecta "in mod negativ" cresterea economica din regiune, a avertizat Marek Belka, directorul Fondului Monetar International (FMI) pe Europa, citat de Bloomberg. "Acesta este un lucru de care ar trebui sa ne temem. O apreciere excesiva a monedelor locale poate submina avansul economic", a spus Belka.
In ultimele 12 luni monedele din regiune au reusit sa se impuna in fata euro, in conditiile in care investitorii si-au recastigat apetitul pentru activele mai riscante de pe pietele emergente.
Zlotul polonez a urcat in raport cu euro cu 22% in ultimul an, devenind astfel al doilea mare performer din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), dupa randul sud-african. Si forintul ungar si coroana ceha au inregistrat o apreciere de 17, respectiv 8,6 procente, in timp ce leul a castigat 3,9% in raport cu moneda unica europeana.
Toate cele patru monede din regiune beneficiaza de faptul ca investitorii incep sa se reorienteze, preferand noile state membre ale UE in detrimentul unor tari precum Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania, intrucat exista potential de crestere, iar deficitul bugetar si datoria publica sunt mai reduse in Est.

Masurile de austeritate sunt "recompensate"
Pe aceasta cale, investitorii par a recompensa si masurile austere de politica fiscala, inclusiv imprumuturile contractate de Romania si Ungaria de la FMI.
Polonia, singura economie din Europa care a reusit sa evite recesiunea anul trecut, precum si Cehia au inceput de asemenea sa faca demersuri in directia imbunatatirii ordinii fiscale, dupa ce au inregistrat cheltuieli masive pentru stimularea economiei si salvarea sistemului bancar.
"Toate lichiditatile existente la nivel mondial cauta randamente bune", a spus Belka, fost premier al Poloniei in 2004. "Evaluarile cu privire la risc au cunoscut o imbunatatire (in Est, n.r.), astfel ca banii incep sa vina. Acesta, in mod cert, este un potential pericol", a explicat oficialul FMI.
Autoritatile trebuie sa gaseasca metode prin care sa limiteze fluxurile de investitii din strainatate si chiar sa reduca volumul de credite denominate in valuta, potrivit lui Belka. Ponderea mare a imprumuturilor in valuta a contribuit la problemele Ungariei, care a fost la un pas de a intra in incapacitate de plata la sfarsitul lui 2008, dupa ce criza creditelor i-a inghetat vanzarile de obligatiuni de stat.
"Aceste tari ar trebui sa implementeze reglementari prudente, care sa descurajeze o parte dintre investitiile straine si contractarea de credite denominate in valuta", crede Belka.
Dobanda-cheie orienteaza cursul valutar
Guvernatorii de banci centrale din regiune s-au declarat impotriva aprecierilor inregistrate de monedele locale si au amenintat ca vor interveni pentru a le limita.
Guvernatorul polonez Slawomir Skrzypek a declarat pe 11 martie ca banca centrala va lua masuri pe piata valutara daca acest lucru va fi necesar, in timp ce oficialul polonez Andrzej Rzonca a catalogat aprecierea zlotului ca fiind "principala amenintare" la adresa economiei.
Comparativ cu vanzarile sau achizitiile de valuta, reducerea dobanzilor de politica monetara are un efect mult mai rapid si vizibil in ceea ce priveste modificarea cotatiilor valutare, bineinteles atat timp cat este cuplata cu politici fiscale austere, a explicat Belka.
"Nu as exclude o interventie ca masura de ultima instanta, dar nu ca si instrument de reglementare a politicilor. Mixul potrivit de politici fiscale si monetare reprezinta prima modalitate de aparare a economiei", a spus reprezentantul FMI.