Trecerea la televiziunea digitala in Europa de Est: complicata, la viteze si costuri diferite de la tara la tara

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 30.03.2010

Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si alocarea frecventelor radio care devin astfel libere pentru servicii de internet mobil este un proces complicat, care se desfasoara cu viteze, costuri si reguli diferite in tarile din Europa de Sud-Est - in ciuda reglementarilor comune impuse de Uniunea Europeana, arata datele prezentate in cadrul unei conferinte organizate de arbitrul telecom la Bucuresti.
Prin televiziunea analogica utilizatorii pot receptiona cu o simpla antena instalata de regula pe casa emisiunile transmise gratuit de posturile publice si de cele mai mari statii comerciale. In Romania 1,4 milioane din cele 7,5 milioane de gospodarii utilizeaza serviciile TV analogice, potrivit datelor Guvernului. In Cehia insa 48% din gospodarii se bazeaza pe televiziunea analogica. UE isi propune ca la finele anului 2012 sa fie oprite cele mai multe emisii TV in format analogic, pentru ca operatorii telecom sa poata folosi frecventele radio eliberate astfel pentru servicii de internet de mare viteza. Motivul pentru care spectrul utilizat acum de transmisiunile TV analogice este atat de cautat il reprezinta faptul ca permite o acoperire foarte buna in interiorul cladirilor, dar si in mediul rural - la costuri mici.
Reprezentantii autoritatilor de reglementare in telecom din regiune, prezenti la Bucuresti, au aratat insa un tablou deloc unitar al actiunilor in vederea trecerii la televiziunea digitala. In Romania planul guvernului este sa opreasca emisia analogica in 2012, insa hotararea de guvern care stabileste detaliile procedurilor nu a fost insa adoptata, desi era asteptata inca de la finele anului trecut. Potrivit documentului, castigatorii primelor dou" multiplexuri digitale prin care populatia va putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital vor fi desemnati prin selectie comparativa pana la 31 mai, iar atribuirea efectiva se va incheia pana la 1 iulie. Taxa se va ridica la 2,5 milioane de euro pentru fiecare multiplex, licentele urmand a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii. Romania isi propune ca in viitor spectrul eliberat sa fie utilizat pentru servicii de internet mobil, a spus Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom din Romania.
Una dintre cele mai avansate tari din acest punct de vedere pare a fi Croatia, care are deja 90% din teritoriu acoperit cu semnal digital TV si va opri anul viitor emisiile in format analogic. Guvernul croat a oferit o subventie de 10 euro pentru achizitionarea unui decodor care sa permita receptia posturilor TV in noul format si a stabilit deja ca spectrul eliberat va fi utilizat pentru internet.
Ungaria, spre exemplu, va opri anul viitor televiziunea analogica, insa nu a oferit subventii, ci a cerut un pret mic pe licente, dar a obligat castigatorul sa ofere decodoarele la un pret mic si sa se ocupe de educarea consumatorilor.