Bursa da liber la finantare pentru orice companie prin ATS

Autor: Adrian Cojocar 30.03.2010

Bursa de la Bucuresti va lansa in curand un sistem alternativ de tranzactionare, denumit CAN (Companii si Actiuni Noi), prin care aproape orice firma poate atrage finantare adresandu-se masei de investitori de pe Bursa cu conditia sa indeplineasca criteriile de transparenta ca si companiile listate pe piata reglementata. Reprezentantii institutiei spun ca singurele conditii pe care firma in cauza trebuie sa le indeplineasca pentru a fi admisa pe acest sistem este sa depuna o cerere de admitere la Bursa si sa incheie un contract cu Depozitarul Central, respectiv sa intocmeasca un document de prezentare a firmei, toate aceste proceduri derulandu-se pe parcursul a cateva saptamani. Pentru ca nu este o piata reglementata, compania nu are nevoie de acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a se lista si nici de un proiect de oferta, toate procedurile de admitere fiind mult simplificate.
"Nu este nevoie de un prospect de oferta, ci de un document de prezentare a companiei pentru o informare minimala a investitorilor. Nu trebuie sa treaca prin toate etapele de admitere la tranzactionare, trebuie doar sa respecte conditiile de transparenta de pe piata reglementata. In principiu, de la depunerea cererii de admitere la BVB poate sa dureze si doua saptamani pana la listarea efectiva", a precizat Anca Dumitru, directorul general al Bursei.
Totodata, Bursa va sprijini companiile listate pe sistemul alternativ ca in timp sa indeplineasca conditiile de listare pe piata reglementata pentru ca acestea sa se mute pe piata reglementata a BVB si a beneficia in acest fel de mai multa vizibilitate. Criteriile de admitere pe piata reglementata a BVB sunt un capital social mai mare de un milion de euro, un free-float (actiuni libere la tranzactionare - n.red.) de cel putin 25% si ca firma sa fi functionat in ultimii trei ani.
"Admiterea pe acest sistem are reguli mai relaxate decat piata reglementata si va oferi oricarei companii romanesti nu numai posibilitatea de a avea acces la finantare si de a se tranzactiona pe un sistem de piata organizat. Multe dintre companiile listate pe sistemul alternativ fac in timp pasul spre piata reglementata. Acest sistem este conceput atat pentru actiuni, obligatiuni cat si alte tipuri de instrumente care nu se incadreaza in criteriile pietei reglementate", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Reprezentantii CNVM au precizat ca in principiu sistemul alternativ al BVB a fost avizat de comisie si mai trebuie sa lamureasca doar cateva detalii tehnice, iar dupa aceasta etapa conducerea BVB va selecta posibilii emitenti care s-ar putea tranzactiona pe aceasta platforma pentru a-i indemna sa faca acest pas.
Pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei se vor mai putea tranzactiona actiuni internationale prin intermediul unui broker care va actiona atat pe piata din strainatate, cat si pe cea romaneasca, cu conditia ca depozitarul Bursei sa fie conectat la depozitarul din tara unde sunt listate respectivele actiuni.
Sistemul de tranzactionare CAN mai are o categorie destinata companiilor inchise, precum Fondul Proprietatea, prin intermediul caruia se poate stabili un pret transparent de piata al actiunilor respectivei companii, pentru acest lucru fiind necesar o decizie a conducerii pentru tranzactionarea pe acest sistem si un acord cu Depozitarul Central pentru transferul actiunilor.
Stere Farmache a mai declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca in urmatoarea perioada se va intalni cu reprezentantii CNVM pentru a stabili statutul pietei RASDAQ.
Presedintele Bursei a lasat totodata sa se inteleaga ca dead-line-ul de 60 de zile impus de institutia de reglementare a pietei in care Bursa trebuie sa implementeze sistemul de tranzactionare mixt de conturi ar putea sa nu fie respectat din cauza complexitatii procesului care implica schimbari majore la nivelul BVB, al Depozitarului Central si al softului de tranzactionare al brokerilor.