Exemplul ungurilor: Miercuri au inaugurat 65 km de autostrada construita in 20 de luni prin PPP. Cum comentati? GALERIE FOTO

Autor: Catalin Lupoaie 31.03.2010

Guvernul ungar a inaugurat miercuri faza a treia din autostrada M6, cu o lungime totala de 65 km (intre localitatile Dunaujvaros and Szekszard), cu 52 de poduri si sase viaducte, patru spatii de servicii si un centru de mentenanta, in urma unei investitii totale de 520 mil. euro. Lucrarile de constructie s-au finalizat intr-un timp record de 20 de luni.

Autostrada a fost realizata in parteneriat public-privat (PPP) si este concesionata pe o perioada de 30 de ani de consortiul de firme Bilfinger Berger (Germania), Porr (Austria) si Egis (Franta). Finan]area pentru acest proiect a fost acordata de cater Banca Europeana de Investitii (BEI), si un credit sindicalizat la care au participat Erste Group, Bayern LB, Caja Madrid, Commerzbank, DekaBank, Depfa, DZ Bank, MKB Bank, Raiffeisen Landesbank Oberösterreich and SMBC. Erste Group a fost aranjorul principal al creditului si a contribuit cu 35 mil. euro.

"Consideram ca faza a treia a autostrazii M6 este un exemplu perfect ca un proiect de infrastructura poate fi incheiat cu succes intr-unj anumit timp si un buget, chiar daca este criza", afirma Werner Weihs-Raabl, seful diviziei de infrastructura si finantari publice al Erste Group

Autostrada M6, cu o lungime totala de 257 km, face legatura intre Budapesta si Pecs, al doilea oras ca marime din Ungaria.

Spre comparatie, autostrada Comarnic-Brasov (55 km), care va fi realizata tot in parteneriat public-privat, urmeaza sa fie construita in patru ani si sa fie concesionata pe o perioada de 26 de ani. Consortiul francezo-elen Vinci-Aktor a semnat contractul de concesiune cu Ministerul Transporturilor pe 18 ianuarie si pana la sfarsitul anului trebuie sa inchida financiar proiectul. Vizionati imagini de la lucrarile de constructie in GALERIA FOTO.