Titlurile de stat sunt din nou vedete dupa scaderea dobanzii BNR

Autor: Adrian Cojocar 31.03.2010

Transferurile cu titluri de stat realizate prin intermediul Bursei de la Bucuresti (BVB) au cumulat ieri aproape 108 milioane de lei (26,5 milioane de euro), tranzactiile din piata inmultindu-se imediat dupa ce BNR a decis sa reduca dobanda de referinta cu 0,5%, la 6,5%.
Si precedenta decizie a Bancii Nationale de scadere a dobanzii-cheie a fost urmata la scurt timp de transferuri cu obligatiuni in valoare de zeci de milioane de euro efectuate prin intermediul Bursei.
Aceste tranzactii reprezinta doar o mica parte din cele realizate pe piata interbancara, insa se poate observa cum apetitul investitorilor pentru titlurile emise anterior, la randamente mai ridicate, creste dupa fiecare miscare de relaxare a politicii monetare din partea BNR.
Fondurile de investitii si bancile, care sunt principalii jucatori de pe aceasta piata, achizitioneaza in prezent titluri de stat emise anterior la valori peste cele la care au fost emise, acceptand randamente mai mici pentru aceste instrumente, care raman insa mai atractive decat depozitele bancare, ale caror dobanzi s-au redus puternic de la inceputul anului.
Numai de la finele anului trecut dobanzile interbancare cu scadenta la trei luni s-au injumatatit, in principal ca urmare a diminuarii ratei de politica monetara.
Cele mai mari tranzactii, in valoare de 34,6 milioane de lei (8,5 mil. euro), s-au realizat ieri cu titluri de stat emise la o dobanda fixa de 11,25% si cu scadenta la finele anului 2012.
Pretul de transfer in cazul acestor titluri a fost de 110,43% din valoarea nominala a acestora, in crestere cu 1,3% fata de ultimul transfer efectuat in urma cu doua zile. Aprecieri ale preturilor titlurilor de stat au inregistrat aproape toate titlurile de stat transferate ieri pe Bursa.
In primele trei luni din acest an s-au transferat pe Bursa titluri de stat si obligatiuni in valoare record de 363,5 mil. euro, care o depaseste pe cea de pe intreg anul 2009, care s-a ridicat la 302 mil. euro.