Topul cresterilor pe Bursa in primul trimestru: companiile mici au luat prim-planul

Autor: Vlad Anastasiu 31.03.2010

In primele trei luni ale acestui an, cresterile pe BVB au fost sustinute in principal de actiunile mai putin lichide, tendinta observata si la nivelul indicilor din piata. Daca pe indicile BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, aprecierea in primele trei luni ale acestui an este de 28%, cresterea indicelui compozit BET-C, care are in componenta toate titlurile de pe BVB, a urcat cu peste 30% fata de sfarsitul anului trecut. Cea mai mare apreciere din acest an au inregistrat-o actiunile Compa Sibiu, care aproape s-au dublat fata de 2009, insa pe o lichiditate redusa, de putin sub 1 mil. euro.
"Blue chips-urile au sustinut revenirea pietei in 2009 insa la inceputul acestui an au dat primele semne de oboseala, iar in lipsa unor stiri si evenimente care sa mentina interesul pe ele, investitorii au inceput sa aiba in vedere si alte titluri din piata, care pana atunci se aflau intr-un con de umbra", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Bank.
Printre titlurile mici care au inregistrat cresteri considerabile si pe o lichiditate peste media de anul trecut se numara in principal actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), care au urcat cu 63% si respectiv 43% fata de 2009. "Titlurile au crescut puternic pe fondul anunturilor de lucrari pe care cele doua companii le-au facut de la inceputul anului. In plus, includerea Condmag in cadrul indicelui BET a fost receptata pozitiv de catre investitori, ceea ce a dus la o evolutie pozitiva sedinta de sedinta", a explicat Avram. Pana in prezent Dafora a anuntat contracte in valoare de
35 mil. euro, iar Condmag si-a manifestat intentia de a participa la concernul Nabucco.
Si comparatia intre BET-C si BET-FI pe luna martie arata ca interesul investitorilor s-a mutat catre companiile mai putin lichide, in condiitile in care cei doi indici s-au apreciat cu 16% si respectiv 9,5% in aceasta perioada.
De altfel, cea mai mare crestere de la inceputul anului la categoria societailor financiare o detin titlurile SIF Oltenia (SIF5), de circa 45% fata de sfarsitul lui 2009. Cea mai mare apreciere din sectorul financiar din acest an este consemnata de titlurile Broker Cluj (BRK), actiunile companiei de intermediere inregistrand o crestere de peste 70% in ultimele trei luni.
"Este de admirat ca aprecierile se fac selectiv, pe societati mici. Inseamna ca investitorii depun ceva efort cand fac o investitie si nu aleg doar ce este la moda. Apecierile titlurilor mici arata si ca nu aveam prea multi investitori straini, care prefera sa investeasca in titlurile lichide si mai vizibile", a declarat Andrei Anghel, consultant de investitii la Smart Trade Consult.
Cu toate acestea, brokerii apreciaza ca potential de crestere incepe sa se consume, nefiind excluse corectii in piata.
"Piata in momentul de fata pare destul de over bought. A ajuns la niste niveluri de la care este greu de vazut alte cresteri consistente iar personal nu cred in continuare aprecierilor puternice. In ultima perioada am vazut tentative de corectii care au esuat, dar cred ca riscul unor scaderi se amplifica", a conchis Avram.

Dafora Medias (DAFR)

73% este aprecierea inregistrata de actiunile Dafora de la inceputul anului, pe un rulaj de 11 mil. euro.

Broker Cluj (BRK)

450% este cresterea de care mai au nevoie actiunile Broker pentru a recupera pierderile din 2008.

Biofarm Bucuresti (BIO)

10 mil. euro este valoarea tranzactiilor cu actiunile Biofarm in T1.

Condmag Brasov (COMI)

3,8% este ponderea alocata actiunilor Condmag in indicele BET, unde au luat locul Rompetrol Rafinare.

Oltchim (OLT)

39% este avansul titlurilor Oltchim de la inceputul anului, la tranzactii de peste 2 mil. euro.

Altur Slatina (ALT)

10% din actiunile Altur Slatina s-au tranzactionat pe Bursa de la inceputul anului.