Ciudin, Carpatica: Ma astept la o corectie a pietei din aprilie

Autor: Vlad Anastasiu 31.03.2010

Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de ieri in scadere la nivelul tuturor indicilor din piata, insa pe o volatilitate extrem de scazuta, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care a coborat cu 0,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a coborat cu 0,4%, in timp ce indicele sectorului energetic BET-NG, a pierdut circa 0,1% fata de cotatia de marti. Parerile brokerilor sunt impartite in ceea ce priveste evolutia pe termen mediu a Bursei, iar daca unii apreciaza la 70% sansele de crestere, altii se asteapta la o corectie a pietei incepand de luna aceasta.
"Din februarie avem un trend ascendent cu aprecieri prea mari, care nu este tocmai o evolutie normala pentru o bursa matura. Aprecierile devin mai greu de sustinut si mai degraba ma astept la o corectie ceva mai abrupta in piata, de peste 20%", a declarat Adrian Ciudin, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Carpatica Invest.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare, de aproape 1,2% fata de referinta, actiunile coborand de pe maxime si atingand un pret de 0,86 lei/actiune. Restul SIF-urilor au marcat scaderi cuprinse intre 0,5% pe actiunile SIF Oltenia (SIF5) si 0,7% pe titlurile SIF Moldova (SIF2). Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,6% fata de referinta.
"La primul semnal de scadere ceva mai pronuntata, cred ca vom vedea un val de marcari de profit in piata. Prima data cred ca vom vedea scaderi pe cele mai lichide titluri din piata, pe SIF-uri si pe titlurile bancare spre exemplu, iar in timp scaderile se vor muta si catre titluri mai putin lichide. In orice caz, vom vedea o crestere a lichiditatii incepand din aprilie", a adaugat Ciudin. Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri pe piata principala de actiuni s-a ridicat la 6,7 mil. euro, in timp ce rulajul BVB a fost de peste 33,2 mil. euro, diferenta fiind data de transferurile pe piata de obligatiuni.
Printre putinele titluri care au reusit sa inchida in urcare in sedinta de ieri s-au numarat actiunile companiilor din sectorul constructiilor utilitare Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), care au avansat cu 3,6% si respectiv 5,2%. Cele doua companii au inregistrat de asemenea printre cele mai mari rulaje din piata, de aproape 4 mil. lei. Si actiunile Broker Cluj au inchis tot pe verde, cu un avans de aproape 2,6% fata de cotatia de referinta, actiunile societatii de intermediere atingand cotatia de 0,365 lei/unitate.
"Nu cred ca vom vedea o schimbare de trend. Nu exista stiri atat de negative si nici asteptari pesimiste din partea investitorilor incat sa asistam la scaderi extrem de mari. Corectia va fi mai degraba o evolutie normala, tinand cot de aprecierile puternice din ultima luna", a incheiat Ciudin.
Titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat ieri una dintre cele mai mari scaderi din sector, de 3% fata de cotatia de marti, in timp ce actiunile OMV Petrom (SNP) au pierdut aproape 1,2%, coborand astfel la pretul de 0,344 lei/actiune. Cea mai mare scadere de ieri a fost inregistrata de titlurile Mecanica Ceahlau (MECF), care au pierdut peste 5%, actiunile producatorului de utilaje agricole coborand la pretul de 0,103 lei/unitate.


De urmarit astazi