Bruxelles-ul a suspendat platile pe fondurile pentru HR. Autoritatile spun ca au bani, iar beneficiarii nu sunt afectati

Autor: Adelina Mihai 31.03.2010

Comisia Europeana (CE) a suspendat "temporar" decontarile catre AMPOSDRU - autoritatea care gestioneaza fondurile europene de 4,2 mld. euro pentru resurse umane.
Comisia a efectuat un audit la sfarsitul anului trecut cu privire la stadiul finantarilor europene pentru resurse umane si a formulat un set de recomandari catre autoritatile romane. Concluziile auditului expertilor europeni au fost ca rata de absorbtie este foarte scazuta, iar procedurile de accesare a fondurilor pentru resurse umane sunt greoaie.
Pentru ca verificarea sa se poata desfasura, CE a suspendat temporar decontarile catre AMPOSDRU, institutia care face plati pentru beneficiarii de fonduri europene. "Faptul ca decontarile de la Comisia Europeana catre AMPOSDRU au fost suspendate temporar nu aduce niciun fel de prejudiciu beneficiarilor proiectelor finantate din fonduri POSDRU. Platile catre acestia nu au fost si nu sunt suspendate", spun reprezentantii Ministerului Muncii.
Ei au mai precizat ca, in perioada februarie - martie s-au facut plati (prefinantari si rambursari) in valoare de peste 5,5 mil. euro (23,2 mil. lei) catre 118 beneficiari. De asemenea, beneficiarii vor primi in continuare sumele solicitate pentru prefinantare sau rambursare, conform unui grafic de plati facut de autoritatea de management, care ia in considerare platile restante in functie de momentul in care au fost trimise cererile.
In ceea ce priveste rata scazuta de absorbtie a fondurilor euopene semnalata de auditul Comisiei Europene, reprezentantii Ministerului Muncii au precizat ca "tocmai aceste deficiente au constituit motivul pentru care fostul director al AMPOSDRU, Cristina Iova, a fost demisa din functie la inceputul anului 2010".
Vin din nou sa faca verificari
Reprezentantii Comisiei Europene vor reveni luna aceasta in Romania pentru a verifica daca recomandarile facute in urma cu doua luni au fost respectate.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru resurse umane alocate in intervalul 2007 - 2010 este foarte mica, de 5,03%. Autoritatile au motivat aceasta situatie prin existenta unor probleme in evaluarea proiectelor, ca urmare a numarului insuficient de angajati din cadrul AMPOSDRU.
Romania are o alocare financiara de peste 6,3 mld. lei (1,5 mld. euro) in acest interval pentru proiectele de resurse umane, din care numai 330 mil. lei (78 mil. euro) au intrat efectiv in conturile beneficiarilor (din rambursari si prefinantari), potrivit raportarii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) de la finele lunii februarie. Rata de absorbtie scazuta a dus la demiterea Cristinei Iova, fostul director al AMPOSDRU, la inceputul acestui an, iar ulterior a fost numita in functia de director general Cristina Zevedei.