Doua treimi din angajatii care isi dau seful in judecata castiga procesul

Autor: Adelina Mihai 01.04.2010

Un procent de 65% din salariatii care cer despagubiri de la angajator in instanta castiga procesul, arata un studiu realizat de avocatul Costel Gilca, specializat in dreptul muncii si securitate sociala, pe un esantion de 5.000 de cazuri de litigii de munca din toata tara, care au fost analizate in perioada 2007- 2008.

"Rezultatele studiului reprezinta o surpriza pentru noi, avocatii, care eram convinsi ca 90% din salariatii care isi dau in judecata angajatorul castiga in instanta", a spus Gilca, in cadrul unei conferinte de lansare a eciclopediei juridice online de drept social costelgilca.ro.

Numarul litigiilor de munca se dubleaza de la an la an, un exemplu in acest sens fiind cazurile inregistrate la Tribunalul Bucuresti, unde s-au deschis 12.000 de dosare noi in 2009, cu 30% mai multe decat anul precedent si unde se judeca zilnic 100 de litigii de munca.

In general, angajatii isi dau in judecata compania la care au lucrat pentru neplata unor drepturi salariale sau pentru ca disponibilizarile (individuale sau colective) nu au fost facute in mod legal.

De regula, angajatul care isi reclama seful in instanta are intre 30 si 50 de ani si o pregatire medie sau peste medie. Mai mult, 63% din salariatii care isi dau seful in judecata sunt barbati, intrucat femeile sunt mai rezervate in ceea ce priveste asumarea unui proces, din cauza obligatiilor familiale. Un alt rezultat al studiului arata ca cele mai multe litigii de munca (67%) au fost declansate de angajatiii din mediul privat.