Care sunt brokerii care au castigat din cresterea tranzactiilor cu 157% in trim. I

Autor: Andrei Chirileasa 01.04.2010

Brokerii independenti au reusit sa-si consolideze pozitia pe Bursa in primul trimestru, in timp ce majoritatea intermediarilor controlati de banci au pierdut din cota de piata, in conditiile in care investitorii locali au fost mult mai activi decat la inceputul anului trecut.



BRD-SocGen si Eastern Securities, firma de brokeraj a senatorului UDMR Attila Verestoy, au avut cele mai mari cresteri ale tranzactiilor cu actiuni intermediate in primul trimestru pe Bursa datorita tranzactiilor de la Rompetrol Rafinare (RRC), iar pe retail principalii castigatori au fost Broker Cluj, Intercapital Invest si IEBA Trust.
Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de firmele de brokeraj a urcat la 4,2 mld. lei (peste 1 mld. euro) in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care indicele BET a castigat peste 150%, iar indicele BET-FI s-a triplat de la finele lui martie 2009 pana in prezent. Astfel, cresterea rulajelor s-a bazat in principal pe scumpirea actiunilor, dar si pe interesul mai ridicat al investitorilor locali, dar si straini.
Tranzactiile din oferta de preluare derulata de kazahi la Rompetrol Rafinare si cele realizate in afara ofertei, direct pe Bursa, in valoare de circa 90 mil. euro, si cele din oferta de la Rompetrol Well Services (PTR), de circa 6 mil. euro, au contribuit cu aproape 10% la rulajul total din primul trimestru si au propulsat BRD si Eastern Securities in topul primilor zece brokeri.
"In afara de tranzactiile din oferta, a crescut si numarul clientilor noi si s-au intensificat tranzactiile pentru clientii existenti", spune Daniel Pocorea, seful departamentului de tranzactionare pe piata de capital al BRD-SocGen, care a urcat pe locul al doilea in topul intermediarilor de actiuni de pe Bursa, cu un rulaj total de 379 mil. lei (92,5 mil. euro). Tranzactiile de la RRC si PTR intermediate de BRD au totalizat circa 237 mil. lei (58 mil. euro), potrivit raportarilor de pe Bursa.
KBC Securities a revenit pe primul loc in top, dupa ce pierduse prima pozitie la finalul anului trecut in favoarea BT Securities. Cu o crestere a tranzactiilor intermediate de 160%, apropiata de cresterea pietei, KBC si-a pastrat cota de piata de peste 12,5%.
Printre intermediarii care au pierdut teren in acest an se numara BT Securities, Raiffeisen Capital & Investment, UniCredit CAIB Securities si ING Bank, care au raportat cresteri de doua cifre ale rulajelor, la jumatate fata de media pietei. ING a iesit din top 10, dupa ce in primele trei luni ale anului trecut ocupase locul 4, avand o crestere de 17% a tranzactiilor intermediate.
Marii castigatori au fost insa brokerii independenti, care au reusit sa-si majoreze puternic rulajele, pe fondul unui interes mai ridicat al investitorilor locali pentru piata de capital. IFB si-a pastrat pozitia de cel mai mare intermediar independent, dar Broker Cluj a recuperat puternic, dupa ce la inceputul anului trecut a pierdut semnificativ din cota de piata din cauza sanctiunilor dictate de CNVM in urma fraudei de la Deva. Intre timp, Broker si-a restructurat reteaua si a reintrat puternic pe piata.
O crestere puternica au inregistrat si brokerii de la Intercapital Invest, care si-au triplat tranzactiile intermediate si ca urmare a lansarii unei noi platforme online.
Printre surprizele inceputului de an se numara si IEBA Trust, firma de brokeraj cu actionari greci, care si-a majorat de aproape opt ori tranzactiile intermediate.
"Pe partea de strategie, am atras noi segmente de clienti si am lansat recent o platforma online conectata direct la Bursa. Am schimbat si echipa de brokeri, aducand brokeri cu experienta. Pe plan local ne adresam mai ales clientilor de retail, iar pe plan extern am reusit sa atragem fonduri de investitii", explica Liviu Stefan Arnautu, directorul general al IEBA Trust.
Pe segmentul tranzactiilor cu obligatiuni si titluri de stat, care a crescut puternic in acest an, majoritatea tranzactiilor sunt intermediate de patru banci si o casa de brokeraj independenta.