Rasdacele au castigat in primul trimestru cat in tot anul trecut. Brokerii spun ca mai e loc de crestere

Autor: Vlad Anastasiu 01.04.2010

Cele mai lichide companii de pe piata RASDAQ au inregistrat in primele trei luni ale acestui an cresteri de pana la 100%, iar indicele general al pietei, RASDAQ-C, a inregistrat o crestere de aproape 13%, comparativ cu cresterea anuala de doar 8% inregistrata in 2009.
Brokerii sunt de parere ca reducerea perceptiei de risc din partea investitorilor, precum si reducerea volatilitatii pe piata principala de actiuni a facut ca interesul sa se mute pe piata RASDAQ. Tranzactiile derulate in primul trimestru pe cele mai lichide 50 de titluri de pe piata, de 160 mil. lei (39 mil. euro), sunt apropiate de cele inregistrate pe aceleasi titluri pe tot anul trecut, de circa 190 mil. lei (45,7 mil. euro).
"Odata cu reducerea perceptiei de risc si a volatilitatii pe piata principala investitorii si-au indreptat atentia catre societatile mici de pe piata RASDAQ. In principal sunt vizate societati ieftine, cu capitalizare mica si indicatori foarte buni, si in conditiile in care la nivel de indicatori multe societati sunt in continuare subevaluate, cred ca tendinta aceasta ar putea sa dureze cam tot anul", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzactionare din cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Titlurile producatorului de echipamente pentru industria de petrol si gaze Armax Gaz din Medias (ARAX) s-au dublat in aceasta perioada, dupa ce compania a anuntat un profit dublu in 2009 si o crestere a cifrei de afaceri cu 16 procente. Cresterea s-a inregistrat pe un rulaj de peste 21 de milioane de lei (5,1 milioane de euro), in conditiile in care valoarea transferurilor din 2009 s-a ridicat la 36,5 milioane de lei (8,6 milioane de euro).
"Vor continua investitiile pe aceste societati pentru ca randamentele pe care investitorii le-ar putea obtine sunt destul de ridicate. Vom vedea si pauze de trend pe piata RASDAQ, timp in care tranzactiile se vor muta pe blue chips-uri, dar apreciez ca exista in continuare loc de cresteri", a adaugat Necula.
Printre alte titluri prezente pe RASDAQ care au inregistrat cresteri puternice in aceasta perioada pe un rulaj sustinut se numara si actiunile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) si Prospectiuni (PRSN). Ambele companii au anuntat pe 2009 afaceri si profituri in crestere.
"Societatile se aleg in principal pe criterii fundamentale. Investitorii se uita la sectorul de activitate, la cum a evoluat acesta in 2009 si ce perspective sunt pentru 2010. La fel si pentru indicatorii de profit si cifra de afaceri. Implicarea investitorilor este ceva mai mare cand intra pe piata RASDAQ, pentru ca trebuie sa fie atenti la acest gen de societati. Pot cobori la fel de repede cum au urcat", a continuat Necula.
Un astfel de exemplu sunt titlurile producatorului de lactate Albalact (ALBZ) din Alba Iulia, care la inceputul anului inregistrau cresteri zilnice de aproape 10% pe fondul speculatiilor de vanzare a companiei de catre familia Ciurtin. In ciuda anuntului, tranzactia nu a fost realizata, iar la sfarsitul perioadei titlurile Albalact sunt cu 2% mai mici decat la sfarsitul lui 2009.
"Aprecierile puternice vin intr-adevar fundamental, investitorii fiind atenti la indicatorii companiilor. Dupa ce acestia incep sa intre la cumparare si sa miste titluri, la cumparare intra speculatorii. Cred ca cel putin o treime din apreciere este data de tranzactii speculative. In momentul de fata cred ca s-a declansat deja trendul speculativ pe unele societati de pe RASDAQ", a incheiat Necula.

Prospectiuni (PRSN)

9,2 mil. euro este rulajul actiunilor in primul trimestru, peste valoarea tranzactiilor de anul trecut, de 5,2 mil. euro.

Armax Gaz (ARAX)

100% este aprecierea titlurilor ARAX in primele trei luni ale anului, peste cresterea de 73% de anul trecut'

Electromagnetica (ELMA)

66% este avansul actiunilor ELMA in primul trimestru, fata de o crestere de 14% in 2009

Albalact (ALBZ)

-2% este scaderea actiunilor in primul trimestru, dupa un avans de 79% anul trecut