Accidentele auto i-au costat pe asiguratori peste un miliard de euro

Autor: Angela Placinta 01.04.2010

Asiguratorii au platit anul trecut peste un miliard de euro pentru accidente auto, cresterea despagubirilor fiind de doua cifre, in conditiile in care primele incasate din polite de tip Casco si RCA (raspundere civila auto) au stagnat.
Astfel, despagubirile totale platite de companiile de asigurari pentru polite Casco si RCA s-au ridicat la 4,48 mld. lei (1,06 mld. euro), in crestere cu 21% fata de 2008, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Calculata in euro, cresterea despagubirilor a fost de 5%.
Mai mult de jumatate din aceasta suma merge in industria pieselor de schimb, iar o treime la service-urile auto, pentru manopera.
De mai multi ani deja despagubirile pentru accidente auto cresc mult mai repede decat subscrierile din aceste polite, facand aceasta linie de business neprofitabila. Din acest motiv, in fiecare an actionarii asiguratorilor sunt nevoiti sa injecteze zeci de milioane de euro in companiile lor. "Este o tendinta ingrijoratoare, pentru ca daca daunele cresc, iar primele subscrise stau pe loc, ajungem intr-o situatie financiara proasta. Este o situatie dramatica , de ani de zile actionarii pompeaza bani intr-o industrie neprofitabila", afirma Radu Mustatea, directorul general al Astra, unul dintre cei mai mari asiguratori din piata, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu (70% din actiuni) si de grupul austriac Uniqa (27%).
Asiguratorii au subscris anul trecut prime din asigurari auto de 5,56 mld. lei (1,3 mld. euro), in crestere cu numai 3% fata de anul anterior. Din asigurari Casco subscrierile au fost de peste
3,32 mld. lei, in scadere cu pe 6%. Pe asigurari RCA, in schimb, subscrierile au urcat cu 21%, la 2,2 mld. lei.
"Pentru a echilibra daunele in crestere cu primele este nevoie ca tarifele politelor sa fie majorate la niveluri reale. De asemenea, asiguratorii au inceput deja sa ia masuri pentru un control mai strict al daunelor", mai spune Mustatea. Printre aceste masuri se numara introducerea de fransize (partea din paguba platita de asigurat) pentru polite Casco, in general de 100 de euro pe eveniment. Pe de alta parte, pretul pentru Casco si RCA creste in fiecare an cu cel putin
10-15%.
De asemenea, asiguratorii au inceput sa semneze contracte cu atelierele de reparatie, prin care stabilesc un anumit pret al orei de manopera, dar si un adaos comercial minim pentru piesele de schimb.