Fonduri UE de 15 mil. euro pentru microintreprinderi

Autor: Adriana Rosoga 01.04.2010

Aproape 100 de microintreprinderi din zona Bucuresti-Ilfov au depus de la deschiderea apelului de proiecte in decembrie dosare prin care au solicitat fonduri europene in cuantum de peste 13 mil. euro pentru achizitionarea de echipamente IT, scaune si echipamente stomatologice, camere de filmat pentru industria cinematografica, mobilier de birou, utilaje pentru activitati de productie sau construirea spatiilor de productie.
Dintre aceste proiecte, 25 au fost respinse, iar 71 de dosare prin care s-a solicitat o finantare de 10 mil. euro au trecut de primele etape de evaluare.
Depunerea este continua si se primesc dosare de finantare pana cand banii solicitati de microintreprinderi ca fonduri nerambursabile depasesc cu 50% valoarea alocarii. Fondurile sunt disponibile in cadrul Programului Operational Regional (POR), masura 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
"Suma pe care o avem disponibila pentru acest apel de proiecte este de 15 milioane de euro. Acesta este intregul buget pe care il avem alocat pana in 2013 pentru microintreprinderi, in cazul in care nu vor mai exista realocari", spune Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), agentia care coordoneaza acest program si unde se depun cererile de finantare.
Microintreprinderile pot sa primeasca maximum 60% din totalul cheltuielilor eligibile (cele prevazute in ghidul solicitantului), dar nu mai mult de 200.000 de euro.
Fondurile europene alocate microintreprinderilor din Bucuresti-Ilfov pentru perioada 2007-2013 se ridica la 17,7 mil. euro, iar primul apel de proiecte a fost lansat in martie 2008, suma pusa la bataie fiind de circa 3 mil. euro.