BCR taie din nou din dobanzile la depozitele in lei

Autor: Liviu Chiru 01.04.2010

BCR, cea mai mare banca locala, a facut un nou pas de reducere a dobanzilor la depozitele in lei, taind pana la un punct in cazul ratelor platite clientilor individuali, care ajung astfel in intervalul 6,5 - 7% pe an.
Decizia vine la doar cateva zile dupa ce Banca Nationala a taiat jumatate de punct din dobanda-cheie la leu, ducand-o la 6,5% pe an, un minim istoric. Guvernatorul Mugur Isarescu le-a reamintit in repetate randuri bancherilor ca dobanzile platite clientilor ar trebui sa fie sub rata de politica monetara, iar cele percepute la credite un pic peste aceasta, insa pe piata dobanzile se ajusteaza greu, unii jucatori afisand si acum oferte de 8%-9% pe an.
"Nu se va putea ajunge la situatia ca dobanzile pe piata primara sa fie sub dodanda de politica monetara in urmatoarele doua-trei luni. Teoretic exista lichiditate in piata, iar deciziile BNR sunt clare, dar cand te uiti in jur vezi ca se plateste in continuare destul de mult de catre unele banci, care doresc probabil sa isi faca rezerve", spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare Afaceri si Produse Retail la BCR. La nivelul sistemului, bancile au in continuare un deficit de lichiditati, avand depozite atrase mai mici decat creditele acordate, astfel ca au nevoie de imprumuturi de la actionari sau de refinantari de la BNR.
BCR pastreaza o dobanda de 7,5% pe an doar pentru depozitele in lei cu maturitati de doi ani, banca avand de mai mult timp in strategie stimularea economisirii pe perioade mai lungi.
La contul de economii Maxicont dobanzile au fost scazute un punct procentual, astfel ca acum sunt intre 4% si 5% pe an, in functie de suma economisita. Majoritatea bancilor au ajustat dobanzile la conturile de economii (care functioneaza ca un cont curent) iar unii jucatori chiar au renuntat la aceste produse, dupa ce BNR a introdus in toamna trecuta noi reglementari privind nivelul lichiditatilor, prin care le impunea sa plaseze sumele astfel atrase in active cu maturitati foarte scurte.
BCR a ajustat si dobanzile platite pentru depozitele companiilor, cu pana la jumatate de punct procentual. In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, dobanzile la lei pornesc de la 5,5% pe an, pentru depozitele pe o luna si ajung la 6,5% pe an, pentru maturitatile de 12 si 18 luni.