Somajul va atinge maximul la jumatatea anului

Autor: Ciprian Botea 01.04.2010

Romania trebuie sa faca ajustari substantiale pe partea de cheltuieli publice in perioada urmatoare, in conditiile in care veniturile nu se vor mai intoarce pentru multa vreme la nivelul inregistrat inainte de criza, ceea ce va alimenta cresterea ratei somajului cel putin pana la jumatatea lui 2010, atentioneaza oficialii Bancii Mondiale (BM).
"Ajustarea pe partea de cheltuieli publice este recomandabila si tinde sa fie principalul instrument pe care guvernele il vor folosi pentru a reduce deficitele bugetare in urmatorii ani", a declarat Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania.
Datele din primele doua luni ale lui 2010 arata insa ca autoritatile nu au reusit sa taie din cheltuieli, mai mult pe partea de bunuri si servicii - unde ar trebui operate cele mai drastice ajustari - cheltuielile urcand cu 12% fata de aceeasi perioada din 2009, pana la 3,8 mld. lei. Cheltuielile de personal au scazut cu 0,7%, pana la 7,8 mld. lei.
Economistul-sef al BM se asteapta ca somajul sa atinga un varf undeva la jumatatea anului, in conditiile in care va fi alimentat atat din partea sectorului privat, cat si din cea a sectorului public. In februarie, somajul a ajuns la 8,3%, fiind cu trei puncte procentuale peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Rata somajului a inceput sa creasca din toamna anului trecut si a avansat constant pana in prezent. Numarul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca a crescut cu aproximativ 300.000 doar in ultimul an.
"Pe termen scurt, somajul va creste pentru ca firmele continua sa-si ajusteze cheltuielile. Vom vedea insa ajustari de personal si in companiile de stat, la nivelul autoritatilor locale, dar si in sistemul de invatamant unde se pregateste introducerea finantarii per capita", apreciaza Pauna.
In a doua parte a anului, Banca Mondiala se asteapta ca somajul sa intre pe un trend descendent, urmand sa ajunga sub pragul de 8% in decembrie. Majoritatea previziunilor analistilor bancilor locale indica insa un somaj de peste 9% la finalul lui 2010.
In acelasi timp, spune oficialul BM, apetitul pentru risc al investitorilor a revenit in ultima perioada si acestia continua sa aduca bani in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, datorita diferentialului ridicat de dobanda fata de zona euro si a asteptarilor privind revenirea economiei.