Vladescu: Problema principala este ca mediul de afaceri si angajatii au prea putina incredere

Autor: Adelina Mihai 01.04.2010

Ministrul de finante Sebastian Vladescu si omul de afaceri Dan Sucu au in general pareri comune despre relatia dintre stat si economie, dar se despart cand vine vorba de rapiditatea cu care ar trebui facuta restructurarea in sectorul public.



Pietele reactioneaza mult mai putin pozitiv decat ne asteptam din punctul de vedere al consumului, iar investitorii sunt mult mai putin indrazneti decat ne gandeam noi, afirma ministrul finantelor Sebastian Vladescu la finalul trimestrului I.
In acest context, el spune ca veniturile bugetului au fost sub nivelul planificat, insa sustine ca deficitul bugetar pe primele trei luni ale anului se va incadra in tinta de 8,25 mld. lei convenita cu FMI. Probabil prin nerealizarea unor cheltuieli de investitii.
El explica cresterea cheltuielilor de bunuri si servicii in primele doua luni ale anului cu peste 12% fata de aceeasi perioada din 2009 prin faptul ca Finantele achita acum facturi din 2009. "Nu facem cheltuieli mai mari cu bunuri si servicii, ci platim datorii din 2009. Sustin sa platim cat mai mult si cat mai repede din datoriile acumulate."
Totusi, guvernul risca sa rateze din nou obiectivul angajat fata de FMI de a reduce datoriile statului catre sectorul privat, incurajand astfel in mod direct relansarea economiei. Vladescu a reafirmat tinta de ajustare a cheltuielilor publice: cheltuielile de personal din sectorul bugetar ar trebui sa scada de la 9% din PIB la 7%, iar cele sociale sa nu depaseasca 10% (in prezent sunt de 12% din PIB). In opinia sa, mediul privat a beneficiat de cresterea consumului excesiv in anii precedenti, incurajat si de stat, iar oamenii de afaceri nu ar trebui sa se planga, pentru ca atunci au avut de castigat.
Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, ii da replica spunand ca sectorul privat s-a si ajustat odata ce situatia economica s-a schimbat si excesul de consum a disparut, ceea ce nu se poate spune despre sectorul public nici la mai bine de un an de la inceputul crizei.
Din pozitia de ministru al finantelor, Vladescu spune ca nu se asteapta la o crestere a consumului in sectorul bugetar in acest an, ci la o reducere, ceea ce inseamna ca sectorul privat nu poate conta pe cererea din partea statului. "Romania consuma mult mai putin decat si-ar dori cetatenii, iar acest exces de consum din 2007- 2008 trebuie corectat, la fel cum s-a facut in mediul privat", a spus Vladescu. El a mai precizat ca Ministerul Finantelor a facut "foarte multe lucruri pentru mediul privat in ultimele luni, dar unele nu se pot discuta pentru ca tin de sectorul bancar".

Vladescu: Plata TVA la incasarea facturii este o aberatie economica, nu se mai practica nicaieri in lume
Ministrul finantelor se asteapta ca decizia Senatului privind plata TVA la incasarea facturii si nu la emiterea acesteia sa fie respinsa de Camera Deputatilor, care are rolul decizional final. "Am vorbit cu Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, cu alti parlamentari si am motive sa cred ca proiectul va fi respins de camera decizionala. Daca ar fi validat, ar trebui practic sa inchidem Romania, pentru ca este o aberatie economica sa transferi tot riscul de la comerciant la stat", a spus Vladescu.
El sustine ca in nicio alta tara in care se plateste TVA nu exista un asemenea regim, modificarea adoptata de Senat fiind si foarte greu de pus in practica.
Si Dan Sucu a admis ca nu a reusit sa identifice argumente practice in favoarea platii TVA la incasare. Propunerea din Senat a fost sustinuta de parlamentari UDMR, PSD, PD-L si PNL, care aduc ca argument faptul ca multe firme nu au bani sa plateasca TVA la momentul emiterii facturii.

Seful Finantelor: Am inceput sa facem rezerve de bani in Trezorerie
Ministerul Finantelor are o rezerva de bani pregatita in Trezorerie prin care se poate proteja de eventuale evolutii negative ale pietei sau inrautatiri ale situatiei economice.
"Inca nu ajustam estimarea de crestere economica pentru anul acesta. In aprilie vom relua discutiile cu FMI si vom vedea cum stau lucrurile. Inca mai sper sa avem crestere economica in acest an, insa oricum am inceput sa facem rezerve in Trezoreria statului inca din luna ianuarie."
Vladescu a reafirmat ca nu are in vedere masuri de majorare a taxelor si impozitelor in acest an.
Pe de alta parte, el nu a putut indica un orizont de timp concret privind finalizarea procesului de revizuire a Codului fiscal.
Dan Sucu spune ca in ceea ce priveste mediul privat, scenariile pentru anul acesta nu au fost foarte optimiste, dar o noua ajustare a cheltuielilor cu personalul in 2010 este putin probabila, pentru ca "ce a fost de taiat, s-a taiat anul trecut".
Romania este in continuare in subconsum, iar o solutie pentru revenirea acestuia ar putea fi ca banii castigati de cei din mediul privat sa fie mai bine administrati de stat, sustine omul de afaceri.

Sucu: Statul trebuie sa se retraga din economie
"Nu am solicitat niciodata o micsorare de taxe administrative, dar cred ca banul trebuie sa ramana in buzunarul celui care il genereaza si sa nu fie cheltuit in mod arbitrar de institutiile statului", a spus Sucu.
El considera ca statul nu ar trebui sa fie implicat in economie, ci sa se ocupe mai mult de administrarea institutiilor pe care le reprezinta. Omul de afaceri spune ca a incercat sa acceseze fonduri europene in 2007 pentru relocarea unor fabrici din Targu Mures, intr-un proiect cu o valoare totala de aproximativ 25 de milioane de euro, insa nu a reusit sa ia banii, pentru ca evaluarea dosarului nu s-a facut mai repede de un an si jumatate. Motivul?
"Sistemul este foarte birocratic, fiind impus de normele europene. Pentru un intreprinzator o durata a procesului de un an si jumatate este foarte mult", a explicat Sucu.
Totusi, principala problema este lipsa de incredere in economie, in opinia ministrului finantelor. "Oamenii, investitorii, bancherii sunt speriati in momentul de fata, iar statul poate sa aduca incredere prin scheme de garantare si prin investitii directe. Avem 3 miliarde de euro de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru care incercam sa facem spatiu fiscal ca sa finanteze investitii", a spus Vladescu.