Brokerii: Depasirea maximelor semnaleaza un trend crescator pe Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 01.04.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit puternic ieri pe crestere, cea mai mare apreciere din piata fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu aproape 3,5% peste referinta. Titlurile din sectorul energetic, redat de BET-NG, au urcat cu 2,3%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a consemnat o apreciere de aproape 2% fata de cotatia de miercuri.
Brokerii sunt de parere ca sedinta de ieri reprezinta un semnal al continuarii trendului ascendent, in conditiile in care ultimele doua saptamani din martie, in care Bursa a luat o pauza, s-a acumulat multa tensiune in piata.
"Sedinta de astazi (ieri - n.a.) a fost una cu cresteri generalizate, atat pe titlurile lichide, dar si pe societatile mici. Aprecierile puternice si cresterea volatilitatii in piata, in conditiile in care indicii au atins noi maxime anuale, reprezinta un semnal pozitiv pentru investitori", a declarat Darie Mol­dovan, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker din Cluj.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cel mai mare rulaj din sedinta de ieri, de aproape 5 mil. lei, precum si cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de 4,4% fata de referinta. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 4,3%, SIF Muntenia (SIF4), cu 3,9% si SIF Transilvania (SIF3), cu 2,9% fata de cotatia de referinta.
Titlurile bancare BRD au inchis de asemenea in urcare, cu un avans de peste 1,9%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la pretul de 2,31 lei/unitate.
Tot in sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au avansat cu aproape 10% fata de cotatia de miercuri, urcand la pretul de 0,39 lei/actiune.
"Semnalul cel mai important cred ca a fost evolutia titlurilor SIF Oltenia, care vine in urma propunerii societatii de dividende pentru anul 2009, cu o rentabilitate foarte buna. Volatilitatea mare pe SIF-uri va duce la o crestere a lichiditatii in piata si este foarte bine ca au iesit din palierul in care au evoluat in ultima perioada", a adaugat Moldovan. Valoarea transferurilor pe piata de actiuni s-a ridicat ieri la aproape 8 milioane de euro, in vreme ce rulajul total al BVB s-a ridicat la aproape 16,5 mil. euro, restul reprezentand tranzactii cu titluri de stat.
In sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au revenit puternic pe crestere, cu o apreciere de 3,8% fata de referinta, atingand cotatia de 0,357 lei/unitate. In urcare au inchis si societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), care au avansat cu 2,6% si respectiv 2%.
"Investitorii cred ca au asteptat sa vada catre ce se indreapta piata, iar toata asteptarea a dus la cresterea tensiunii pe Bursa. Ultimele doua saptamani de «pauza» cred acum ca au reprezentat mai degraba o perioada de acumulare si nu una de distributie. Ma astept ca trendul sa continue pe plus cel putin pana la adunarea generala pe SIF-uri", a incheiat Moldovan.
Printre companiile mici care au inregistrat cresteri considerabile se numara Altur Slatina (ALT) si Turbo­mecanica (TBM), care au avansat cu 7,1% si respectiv 9% fata de referinta. Pe plus au inchis si actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), insa au redus din ritm.

De urmarit astazi