Sucu catre Vladescu: Pentru oamenii nostri restructurarea nu a fost dureroasa? Cum comentati?

Autor: Adelina Mihai 01.04.2010

Ministrul de finante Sebastian Vladescu si omul de afaceri Dan Sucu au vorbit ieri in redactia ZF despre cum poate fi relansata economia, cum se prezinta datele pe primul trimestru si nevoia de restructurare in sistemul public.



Statul ar trebui sa reduca in sfarsit cheltuielile salariale asa cum mediul privat a concediat oameni si a redus salarii inca de anul trecut, spune omul de afaceri Dan Sucu, proprietarul grupului de firme de mobila Mobexpert, insa ministrul finantelor Sebastian Vladescu inca e in cautarea unor solutii de restructurare a personalului in sectorul public fara risc de instabilitate sociala si apoi politica.
"Lucrurile stau totusi diferit in sectorul bugetar pentru ca daca ar fi sa plece 40.000 de oameni intr-o zi ar fi un soc. La fel, daca am stabili ca reducem salariile cu 20% ar fi un risc mare pentru stabilitatea sociala si politica. Trebuie gasite solutii in care reducerile de cheltuieli salariale sa fie facute cu risc de perturbare sociala cat mai mic", afirma Vladescu, fara a oferi detalii privind posibile astfel de solutii.
El a participat ieri impreuna cu Dan Sucu la o editie speciala a sedintelor redactionale ZF Expert in care cititorii experti in domeniile lor de activitate discuta sumarul zilei.
"Si sectorul de stat trebuie sa se adapteze la realitatile zilei, asa cum a facut-o deja sectorul privat. Ceea ce ma sperie este faptul ca vad multe persoane cu coeficient de inteligenta bun din sectorul de stat si ale caror rezultate sunt modeste cand e vorba de aceasta adaptare", a spus reprezentantul mediului de business.
In replica, Vladescu l-a invitat sa vina in administratia publica sa vada "cat de mare este distanta intre vointa si putinta", la mijloc intrand "acceptabilitatea sociala" a unor masuri dure. Sucu i-a raspuns insa ca o asemenea pozitie sugereaza ca angajatii din sectorul de stat ar fi mai importanti decat cei din sectorul privat, care au plecat in somaj cu sutele de mii fara sa mai fie amenintata stabilitatea sociala. "Pentru oamenii nostri restructurarea nu a fost dureroasa?".
Deocamdata, ministrul finantelor nu poate decat sa admita ca "neajustarea sectorului public in 2009 a fost o eroare". El si-a preluat mandatul in decembrie 2009. Pana acum, guvernul Boc s-a ferit sa vorbeasca concret despre amploarea concedierilor necesare in sectorul bugetar. Primele decizii concrete au fost luate la caile ferate, dar a fost nevoie sa vina la Bucuresti seful FMI Dominique Strauss-Kahn sa spuna ca somajul va continua sa creasca in Romania in lunile urmatoare.
"Acceptabilitatea sociala" este complicata de faptul ca economia nu-si revine. "In trimestrul I a fost mult mai putin bine decat ne doream. Inca mai sper sa avem crestere economica in acest an", a spus Vladescu.