Razvan Pasol: Sunt sanse mari sa vedem la Bursa un T2 la fel de bun ca T1

Autor: Vlad Anastasiu 05.04.2010

Brokerii isi pastreaza optimismul dupa trei luni de crestere continua a Bursei, in care indicii au crescut in medie cu 30% fiecare, iar unele companii si-au dublat pretul actiunilor inregistrand cresteri similare cu cele din tot anul 2009.

Pentru urmatoarele trei luni ei prognozeaza ca aprecierile vor continua, iar interesul se va mentine atat pe societatile mari, precum SIF-urile, cat si pe societatile mici, decizia de investitie depinzand in foarte mare masura de profilul investitorilor.

"Semnalul dat la inceputul acestei luni, prin aprecierile puternice in special pe SIF-uri, este unul care confirma trendul ascendent pe care s-a inscris Bursa, precum si potentialul de crestere in perioada urmatoare. Este greu de precizat care vor fi titlurile alese de investitori in aceasta perioada, acest lucru depinzand in foarte mare masura de profilul fiecarui investitor in parte", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de intermediere Intercapital Invest.

In primul trimestru al acestui an, societatile financiare au inregistrat cea mai mare apreciere la nivel de indici, BET-FI-ul, spre exemplu, urcand cu peste 35% fata de sfarsitul lui 2009. Cresterea s-a temperat in luna martie, dupa ce decizia de amanare a discutiilor privind majorarea pragului de detinere a eliminat factorul speculativ pe aceste titluri, dar interesul a revenit in ultimele sedinte, vineri SIF-urile stabilind noi maxime dupa cresteri de 2,3%.

Titlurile companiilor mai mici au crescut cu pana la 100%

In lipsa volatilitatii date de SIF-uri, in martie, investitorii si-au indreptat atentia catre companiile mici, dar volatile care au inregistrat cresteri de aproape 100% in aceasta perioada, un exemplu in acest sens fiind titlurile Aerostar Bacau (ARS) si Broker Cluj (BRK).

"Cred ca investitorii straini se vor reorienta catre titlurile mari si lichide, precum si investitorii cu aversiune la risc. Pe de alta parte, investitorii speculativi cred ca vor continua sa intre la cumparare pe actiunile mici si volatile. Nu este insa cazul sa ne asteptam la cresteri la fel de pronuntate sau la cresteri luna de luna. Sentimentul este unul optimist, insa nu este cazul sa renuntam la atentie", a adaugat Pasol.

Valoarea tranzactiilor pe BVB din prima parte a anului s-a ridicat la aproape 500 mil. euro, insa rulajul pietei s-a diminuat mult spre sfarsitul perioadei, cand investitorii au preferat sa astepte un semnal, fie de intrare, fie de iesire din piata.

"Era inevitabila spargerea evolutiei liniare a Bursei din ultimele doua saptamani. Investitorii au asteptat un semnal, si din fericire a fost unul pozitiv. Ma astept insa la o crestere a volatilitatii si implicit a lichiditatii in piata", a continuat Pasol.

In luna aprilie vor avea loc majoritatea Adunarilor Generale ale companiilor de pe BVB, iar Pasol apreciaza ca si acestea vor contribui la cresterea volatilitatii in piata.

"Pe SIF-uri este asteptata o crestere a volatilitatii, in conditiile desfasurarii Adunarilor Generale, dar si a posibilitatii reluarii discutiilor in Camera Deputatilor a propunerii de majorare a pragului de detinere. De asemenea volatilitate mare vor avea si companiile mici", a mai spus directorul Intercapital.

La categoria SIF-uri, cele mai mari aprecieri din primele trei luni ale acestui an le-au inregistrat actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5), de aproape 50% fiecare.

Bursa de la Bucuresti se claseaza pe locul al treilea intr-un clasament al celor mai mari cresteri inregistrate in primul trimestru de pietele de capital din intreaga lume.

Gasiti pe www.zf.ro topul celor mai mari cresteri bursiere in T1

De urmarit in Aprilie