Ucraina asteapta pana in mai pentru banii de la FMI

Autor: Cristina Rosca 05.04.2010

Ucraina ar putea primi urmatoarea transa din creditul de urgenta de la Fondul Monetar International in luna mai, potrivit primului-ministru Mykola Azarov, scrie Bloomberg.

"Speram sa reluam cooperarea in luna mai", a marturisit Azarov, dupa ce o delegatie a FMI a facut o vizita la Kiev. Guvernul va incerca sa reduca deficitul bugetar la 6% din Produsul Intern Brut in 2010, conform declaratiilor primului-ministru ucrainean, care a refuzat sa dezvaluie valoarea probabila a cheltuielilor.

Statul a fost nevoit sa apeleze la ajutorul FMI pentru un credit de urgenta in valoare de 16,4 mld. dolari inca din noiembrie 2008 pentru a evita intrarea in incapacitate de plata dupa ce criza mondiala a redus cererea pentru exporturi, in special otel, si a afectat aproximativ 20 de creditori.

O parte din cele 10,6 mld. dolari primite pana acum de la fond au fost utilizate de Ucraina pentru reducerea deficitului bugetar.

"Misiunea a facut progrese semnificative in a intelege prioritatile guvernului in ceea ce priveste bugetul pe 2010", a spus Max Alier, reprezentantul FMI la Kiev.

FMI nu va impune reguli in ceea ce priveste cheltuielile bugetare, insa stabileste tinta de deficit bugetar la 6% din PIB, a spus Azarov, care s-a intalnit cu seful misiunii creditorului de la Washington, Thanos Arvanitis. "Este problema noastra ce masuri vom adopta pentru a reduce deficitul bugetar", a mai adaugat primul-ministru.

Primul-ministru doreste ca in urmatorii doi ani si jumatate economia sa ajunga din nou sa creasca in acelasi ritm ca inainte de criza. PIB-ul statului a avansat cu 7,9% in 2007 si 7,3% in 2006.