„FMI a accelerat criza din Europa de Est”

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 05.04.2010

Fondul Monetar International a alimentat criza economica din Europa Centrala si de Est anul trecut pentru a crea o situatie in care aceasta regiune sa apeleze la sustinerea sa, considera un bancher central ceh, citat de agentia de presa Thomson Reuters.

Fondul, care a jucat rolul principal in sustinerea Ungariei, Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod eronat datele cu privire la starea economica a regiunii, in conditiile in care institutia se afla in cautarea unei misiuni sub noua sa conducere, a declarat Mojmir Hampl, vice-guvernator al bancii centrale cehe.

"Este ridicol faptul ca FMI, dintre toate institutiile, a fost cel care a accelerat criza. Inainte de criza, Fondul nu avea practic niciun client. Cu aceasta criza si sub noua conducere a lui Dominique Strauss-Kahn, FMI a gasit o noua misiune si a obtinut mai multe fonduri", a declarat Hampl.

Totusi, Zdenek Tuma, guvernatorul bancii centrale a Cehei, nu s-a declarat de aceeasi parere cu viceguvernatorul. "Parerea exprimata de Hampl conform careia FMI-ul a accelerat criza este o parere personala. Aceasta nu este pozitia bancii centrale cehe si nici a mea", a declarat Tuma.

"Tari ca Letonia si Ungaria aveau probleme structurale si probleme fiscale. Acestea sunt exact cazul in care FMI trebuie sa intervina si exact acest lucru s-a intamplat", a adaugat Tuma.

Hampl, pe de alta parte, a declarat ca Fondul a scos in evidenta date care exagerau expunerea bancilor occidentale fata de regiune, pentru ca se ignora faptul ca creditele acordate de subsidiarele bancilor occidentale erau in mare parte acoperite de depozite locale.