S-a descurcat sau nu Estul mai bine in primul trimestru decat in 2009?

Autor: Cristina Rosca 06.04.2010

Dupa primele trei luni ale anului, perspectivele nu sunt imbucuratoare, iar 2010 se arata la fel de "colturos" ca si anul precedent, potrivit unor analisti. Parerile sunt insa impartite. Exista si voci care vad imbunatatiri ale situatiei economiilor din estul Europei, grav afectate anul trecut de marea criza.



Statele din Europa Centrala si de Est au inceput 2010 cu speranta unui an mai bun, cel putin comparativ cu 2009, un an "dezastruos" in care toate tarile din regiune, cu exceptia Poloniei, au cazut in cea mai adanca recesiune de la caderea comunismului incoace.

"Anul 2010 va fi un an dificil pentru toate statele din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Poloniei, care are toate sansele sa creasca mai puternic decat in anul trecut. Este posibil ca si Cehia sa aiba o evolutie buna. Acest an nu va fi insa mai usor decat 2009", este de parere analistul financiar Dragos Cabat. "Evolutia acestor state in primul trimestru a fost slaba, nu cu mult mai buna decat in 2009. Mai mult, semne de revenire nu se vad in niciun stat, cu atat mai mult in cazul Romaniei."

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, crede insa ca in primul trimestru s-a putut observa o evolutie pozitiva a economiilor estice.

"Revenirea va fi lenta, nu va fi un boom brusc, insa se poate observa o imbunatatire fata de 2009. Magnitudinea este insa diferita de la tara la tara. In opinia mea Bulgaria este statul care se afla in prezent intr-o situatie mai dificila."

Lungu crede ca industria va fi cea care va avea cea mai buna evolutie, iar sectorul de constructii va ramane codas.

Drumul spre crestere este pavat cu obstacole

Dragos Cabat estimeaza ca principalele obstacole care vor sta in calea revenirii economiilor vor fi somajul, estimat de Institutul Vienez de Studii Comparate (WIIW) la 10% pentru acest an, si deficitele bugetare, pericolele prevestite inca de anul trecut. Inflatia va ramane in continuare mica, deci nu ar trebui sa constituie o problema, spune el.

In primele doua luni ale anului inflatia s-a mentinut la un nivel redus, cu exceptia Romaniei si Ungariei, unde a depasit 4%. Trendul a fost insa descendent pentru toate tarile. Nici in 2009 aceasta problema persistenta in anii de boom nu a provocat ingrijorare. Mai mult, se vorbea despre pericolul deflationist. In tarile baltice acest pericol s-a concretizat.

Spre deosebire de inflatie, deficitul bugetar a constituit inca de anul trecut unul dintre principalele motive de ingrijorare. Multe dintre statele din regiune s-au vazut nevoite sa apeleze la ajutorul Fondului Monetar International, care le-a constrans sa tina in frau "gaura" bugetara care continua sa se adanceasca.

In cazul Romaniei, deficitul bugetar a fost anul trecut de 7,2% din PIB, mult peste tinta de 3% impusa de Uniunea Europeana prin tratatul de la Maastricht pentru statele ce doresc sa adere la zona euro. In primele doua luni ale acestui an, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 1,1% din PIB, un nivel ingrijorator si o evolutie negativa fata de ianuarie, cand se inregistrase un usor excedent.

Si in cazul Poloniei, cel mai bun performer din regiune si chiar de la nivelul Uniunii, deficitul bugetar reprezinta o problema, care s-ar putea adanci in acest an.

La sfarsitul lunii februarie deficitul bugetar al Poloniei ajunsese deja la peste 10 mld. zloti (2,58 mld. euro), respectiv circa o cincime din suma totata planificata pentru acest an, potrivit unei surse guvernamentale.

Pericolul aparitiei de tensiuni sociale nu a trecut

O alta problema, cel mai des invocata, este cea a somajului, care anul trecut a fost mai putin in centrul atentiei, insa in 2010 este asteptata sa loveasca in forta. Ca intr-un cerc vicios, creditarea paralizeaza, consumul - pana acum alimentat de bani imprumutati - scade, companiile resimt lipsa banilor, si astfel singura solutie pare disponibilizarea.

In luna februarie, in Romania rata somajului a ajuns la 8,3%, in crestere fata de 8,1% in ianuarie. Rata somajului din Romania este insa printre cele mai mici din regiune. In Cehia rata somajului a urcat la 7,9% in februarie, cel mai ridicat nivel de la introducerea actualei metodologii de calcul, la mijlocul lui 2004. In Polonia, in aceeasi luna indicatorul se afla la un nivel de 9%, in urcare cu 0,1% fata de luna anterioara, in timp ce in Bulgaria rata somajului a ajuns la 8,7%.

"In 2010 va fi mai bine decat in 2009, insa situatia ramane incerta. Cresterea economica nu va fi foarte puternica. Rata somajului continua sa creasca. Exista pericolul aparitiei de tensiuni sociale", este de parere Laurian Lungu.

Bursele si monedele au inceput anul cu bine

Bursele si monedele din Europa Centrala si de Est au avut un inceput bun de an, investitorii reintorcandu-se in regiune. Indicele de referinta al Bursei de Valori din Bucuresti, BET, a inregistrat un avans de peste 27%, devenind performerul regiunii. In forma buna la inceput de an a fost si indicele principal al bursei ungare, BUX, care a urcat cu circa 12,8% in numai trei luni, pana la peste 24.300 de puncte, dupa ce economia ungara a reusit sa isi mai revina si sa inspire din nou incredere. Totodata, indicele bursei cehe, PX, a marcat o crestere de 8,5% in primul trimestru din 2010, pana la circa 1.200 de puncte, in timp ce WIG20, indicele bursei de la Varsovia, s-a apreciat cu 2,5%, la putin peste 2.500 de puncte, dupa o scadere destul de abrupta in februarie. In primele trei luni ale anului monedele din regiune s-au apreciat continuu. Zlotul polonez este performerul, cu o crestere de 6% fata de euro in primul trimestru. Astfel, moneda poloneza a incheiat luna martie la un curs de schimb de 3,87630 unitati per euro, in conditiile in care la inceputul anului se afla peste pragul de 4,1 unitati per euro. Si coroana ceha a inscris un avans de 3,7%, incheind primul trimestru la cotatia de 25,4570 unitati pentru un euro. Daca leul romanesc a cunoscut o apreciere de 3,2% in aceeasi perioada, forintul ungar a reusit sa urce cu 2,1%, pana la 266,2710 unitati per euro. Andreea Neferu