Finantele au angajat al 5-lea secretar de stat: Alexandru Nazare, care nu are studii economice. Cum comentati?

Autor: Iulian Anghel 05.04.2010

Fostul europarlamentar PDL Alexandru Nazare (29 de ani) a promovat la finele saptamanii trecute din postul de subsecretar de stat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) in cel de secretar de stat la Ministerul Finantelor.

Nazare devine al cincilea secretar de stat in Ministerul de Finante, insa nu este clar, deocamdata, ce responsabilitati va primi in cadrul institutiei, avand in vedere ca nu are studii de specialitate. Ceilalti secretari de stat de la Finante sunt Gheorghe Gerghina, Bogdan Dragoi, Gratiela Iordache si Ioan Nicolaescu.

Decizia de promovare a lui Nazare, membru al partidului de guvernamant, a fost semnata de premierul Emil Boc.

Nazare a fost numit in structura de conducere a DAE in octombrie 2009, dupa ce anterior fusese, pentru scurta vreme, europarlamentar din partea PD-L. Nazare s-a aflat pe listele PDL pentru primele alegeri europarlamentare care au fost organizate in Romania in vara lui 2009, dar pe locul 14, neeligibil.

Romania a avut reprezentanti in Parlamentul European de la data integrarii, in 2007, dar pana in vara lui 2009 acestia au fost desemnati si nu alesi. Nazare a ajuns in Parlamentul European dupa ce mai multi europarlamentari desemnati ai PDL au castigat mandate nationale si a trebuit sa fie inlocuiti in urma alegerilor legislative din toamna lui 2008. Inainte de a fi trimis in Parlamentul European de partidul sau, Nazare fusese consilier al delegatiei Partidului Democrat -Grupul Popular European in legislativul de la Bruxelles, iar pe linie interna de partid, fusese presedinte al Comisiei de etica, statut si litigii in organizatia de tineret a PDL.

Vreme de doi ani, intre septembrie 2005 si septembrie 2007, Nazare a fost consilier al fostului ministru al integrarii Anca Boagiu. Nazare nu are studii economice, ci politice. El a absolvit Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti (2001) dupa care intre 2002 si 2004 a urmat cursurile unui colegiu din Berlin, European College of Liberal Arts.

Tot saptamana trecuta, la Ministerul Economiei a mai fost numit un secretar de stat, prefectul de Sibiu Constantin Trihenea. Acum, la Ministerul Economiei sunt sase secretari de stat. In vremea guvernului PNL, cand Finantele erau unite cu Economia, aceasta institutie-mamut avea doar cinci secretari de stat.

La cei 29 de ani, Alexandru Nazare se afla pe lista sponsorilor PDL la campaniile electorale din 2009, cu o donatie de 36.950 lei.