Ce le spune angajatilor Markus Wirth, CEO al Holcim: Cumparati acum locuinte

Autor: Catalin Lupoaie 05.04.2010

Seful elvetian al Holcim Romania considera ca preturile apartamentelor nu vor mai scadea.



Sfatul lui Markus Wirth, 61 de ani, CEO-ul Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, pentru cei 1.200 de angajati ai sai este sa investeasca acum in achizitia de locuinte cand pot gasi apartamente in zone bune la preturi scazute. El considera ca preturile de pe piata imobiliara nu vor mai scadea foarte mult si dupa ce se va atinge nivelul minim, preturile vor relua trendul ascendent.

Preturile la locuinte au scazut in ultimii doi ani cu circa 50%, de la un nivel mediu de 160.000 de euro pentru un apartament cu trei camere pana la 90.000 de euro, pentru aceeasi locuinta.

"Nu stiu cat loc de scadere a preturilor la locuinte mai este. Am multi angajati tineri care se gandesc sa-si cumpere o locuinta si eu le spun ca daca au finantarea, acum este momentul pentru astfel de investitii. Datorita crizei, pot sa negocieze mai mult pretul apartamentului si sa aleaga o zona buna, care in urma cu cativa ani nu le era accesibila", sustine CEO-ul Holcim, care considera ca avansul economic va veni in mod cert pentru ca Romania este o piata de 22 milioane de locuitori cu deficit major de infrastructura si locuinte.

El sustine ca si relatia cu bancile s-a imbunatatit fata de anul trecut, insa problema este costul ridicat al creditarii fata de anii trecuti si increderea scazuta a romanilor in atragerea de finantari de la banci.

Totusi, pentru un apartament cu trei camere rata pentru creditele ipotecare a scazut la jumatate. Astfel, la sfarsitul anului 2007, inceputul lui 2008 rata pentru un credit ipotecar de 160.000 de euro era de 1.300 de euro/luna, in timp ce in prezent pentru acelasi apartament care costa 90.000 de euro, rata lunara a ajuns la 620 de euro, potrivit calculelor ZF. In plus, dobanda medie la creditele ipotecare in euro a scazut de la 7,65% in 2007 la 5,66% in prezent, potrivit datelor BNR.

Wirth afirma la inceputul anului 2009, cand criza din Romania se afla la inceput, ca cel mai mult vor fi afectati tinerii, care au fost obisnuiti dupa anul 2000 cu o crestere continua a nivelului de trai si nu stiau ce inseamna o recesiune.

"Sunt de sase ani in Romania si am fost placut surprins sa vad cum tinerii s-au adaptat rapid la conditiile economice actuale, chiar daca erau obisnuiti cu cresteri anuale de cel putin 10-15% ale salariului si nu credeau ca o sa scada. Au inteles ca trebuie sa ofere servicii mai bune, sa-si reduca costurile", explica CEO-ul Holcim, care a venit la conducerea Holcim Romania in 2004, dupa ce a ocupat o pozitie similara in Serbia in cadrul grupului elvetian.