Grecii isi scot banii din bancile lor si ii trimit la straini

Autor: Andreea Neferu 06.04.2010

Bancile elene, puternic afectate de imaginea sifonata a Greciei si de reducerea ratingurilor de catre agentiile de evaluare financiara, se confrunta cu o noua problema: grecii incep sa-si mute economiile catre institutiile bancare straine, percepute ca fiind mult mai sigure, scrie The Telegraph.

Grecii bogati, precum si companiile din tara sud-mediteraneana au inceput sa-si deschida depozite la banci precum HSBC sau Société Générale, care opereaza retele vaste de filiale si sucursale in Grecia.

In acelasi timp, grecii isi muta economiile si peste hotare. Depozite in valoare de peste 3 mld. euro au parasit tara in februarie, in timp ce in ianuarie suma a fost aproape dubla, de circa 5 mld. euro, potrivit celor mai recente cifre oferite de banca centrala a Greciei.

Elvetia, Marea Britanie si Cipru sunt destinatiile care au atras cele mai multe depozite. Grecii bogati au preferat conturile bancilor elvetiene pentru a scapa de masurile fiscale mai drastice de care multi se tem ca vor fi introduse pentru a contracara criza cu care se confrunta Grecia.

Migrarea capitalului este subiectul numarul unu care ii ingrijoreaza pe bancherii greci, a declarat John Raymond, analist pentru CreditSights, dupa vizita pe care a intreprins-o saptamana trecuta la Atena. "Bancile sunt ingrijorate pentru ca nu mai pot obtine finantare din alta parte. Nu vor reusi sa mareasca volumul de credite daca numarul depozitelor nu creste, iar o continua deteriorare a bazei de depozite va conduce la reducerea si mai puternica a creditarii, motiv pentru care cresterea economica reala ar putea stagna", a explicat Raymond.

Situatia bancilor din Grecia ar putea ramane in continuare incerta, avand in vedere ca inca nu exista un ajutor concret pentru aceasta natiune. Tarile din zona euro nu au ajuns la un consens cu privire la modul in care vor ajuta Grecia, in conditiile in care Germania vrea ca Atena sa plateasca pentru ajutorul pe care ar urma sa-l primeasca dobanzi de 6 pana la 6,5%, in timp ce restul statelor sunt dispuse sa accepte si o dobanda mai mica, de 4 pana la 4,5%.

Mai colaboreaza grecii cu FMI?

Guvernul grec vrea sa modifice acordul de asistenta financiara pus la punct luna trecuta de partenerii europeni, astfel incat sa elimine o eventuala contributie din partea Fondului Monetar International (FMI), conform Market News International, preluat de Bloomberg. Premierul elen George Papandreou a primit informatii de la institutia cu sediul la Washington cu privire la posibilele masuri si reforme pe care le-ar solicita in schimbul ajutorului financiar. Aceastea sunt insa mult prea dure si ar putea cauza proteste sociale si diferende pe plan politic, potrivit Market News International, care citeaza o serie de oficiali eleni care au preferat sa-si pastreze anonimatul. Autoritatile au dezmintit insa stirea si au anuntat ca vor respecta deciziile luate la summit-ul european ce a avut loc in martie.