Fondurile de pensii, randament de 9% in T1

Autor: Ciprian Botea 06.04.2010

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut un randament mediu de 9,5% in primul trimestru, in principal din investitii in actiuni si obligatiuni corporative, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

"Rezultatele investitionale au venit din echilibrul reusit de administratori in alocarea activelor intre actiuni si obligatiuni, in conditiile in care ambele clase au performat foarte bine in perioada analizata", a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

In aceeasi perioada, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au avut un randament mediu de 9,1%. In ultimul an, fondurile de pensii facultative au inregistrat un randament mediu de 23%, iar cele obligatorii un randament de 24,2%.

Pe Pilonul II cel mai bun randament, de 26,6%, a fost obtinut in ultimul an de Generali, singurul fond cu profil de risc ridicat. ING a avut cel mai bun randament dintre fondurile cu profil de risc mediu, de 25,6%, urmat de Allianz-Tiriac, cu 22,7%. La polul opus se afla slovenii de la KD, cu un randament de 11,6% in ultimul an.

De la lansare si pana in prezent fondurile private obligatorii au obtinut un randament anualizat mediu de 17,7%, in timp ce fondurile facultative au avut un randament de 10,2%. Fondurile facultative au fost lansate in mai 2007, iar fondurile obligatorii cu un an mai tarziu.

In prezent fondurile de pensii private obligatorii administreaza active de peste 2,7 miliarde de lei (circa 660 mil. euro) pentru aproape cinci milioane de participanti. Pana la sfarsitul acestui an este de asteptat ca activele fondurilor private sa depaseasca un miliard de euro.

La fondurile de pensii private facultative participa peste 190.000 de persoane.

Activele administrate de cele 13 fonduri facultative se ridica la 228 de milioane de lei (circa 55 mil. euro), peste 135 de milioane de lei aflandu-se in portofoliile celor mai mari trei jucatori.