Marcarile de profit ale investitorilor au dus SIF-urile in jos cu 3,5%

Autor: Vlad Anastasiu 06.04.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in scadere la nivelul tuturor indicilor din piata, cea mai mare corectie fiind inregistrata de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a coborat cu peste 3,5% fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri a coborat cu 1,6%, in timp ce titlurile din sectorul energetic, redate de indicatorul BET-NG, au pierdut 1,5% fata de cotatia de vineri. Rulajul pietei s-a situat peste media lunii martie, valoarea transferurilor de ieri ridicandu-se la peste 13,7 mil. euro. "Si vineri am vazut ceva scaderi in piata, pe o crestere a lichiditatii, dar nu poate fi vorba despre un semnal de corectie de durata in piata. Sunt marcari de profit, in special pe SIF-uri, precum si rebalansari de portofolii. Daca vedem si in zilele urmatoare o evolutie asemanatoare, putem lua in calcul varianta unei corectii, dar deocamdata nu este ceva de speriat", a declarat Catalin Miron, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Ieba Trust.

Cel mai mare rulaj din piata l-au inregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 15,6 mil. lei, care au coborat cu peste 2,5% fata de referinta. Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare au inregistrat-o insa titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut peste 4,6% fata de cotatia de vineri. Restul SIF-urilor au consemnat scaderi cuprinse intre 3,2% pe titlurile SIF Moldova (SIF2) si 4,2% pe actiunile SIF Muntenia (SIF4).

"Trendul major crescator se pastreaza, fiind sustinut in principal de aprecierile pietelor externe. Exista momente de decorelare intre piata locala si cele externe, precum cel de astazi (ieri - n.a.), dar nu este vorba despre o tendinta generala de decorelare. Sunt mici diferente de la o zi la alta", a adaugat Miron. Majoritatea indicilor europeni inregistrau ieri spre inchidere corectii nesemnificative, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicatorul pan-european Euro Stoxx 50, care cobora cu 0,4% fata de referinta. Indicele britanic FTSE 100 se pastra pe plus, cu un avans de 0,2% peste cotatia de vineri. Pe plan local, la fel ca in sectorul financiar, si in sectorul energetic s-au inregistrat corectii peste media ultimelor sedinte. Astfel, titlurile societatii nationale de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) au pierdut aproape 4% fata de referinta, in timp ce actiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat cu aproape 1,4%, la pretul de 0,355 lei/actiune. Doar actiunile Transgaz (TGN) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de doar 0,1% fata de pretul de vineri.

Printre alte titluri care au revenit ieri pe scadere se numara actiunile societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), care au pierdut 2,2% fata de referinta, precum si actiunile bancare BRD, care au coborat cu circa 1,9% fata de cotatia de vineri.

"In continuare exista potential de crestere, dat de investitorii noi care intra la cumparare pentru achizitia unui anumit pachet de actiuni. In lipsa vanzatorilor insa, care continua sa-si pastreze titlurile luate pe maximele din 2008, cumparatori ajung sa-si urce singuri pretul de achizitie", a explicat Miron.

Titlurile Cemacom Zalau au urcat ieri, in prima zi de tranzactionare la BVB, cu aproape 15% fata de referinta, la pretul de 0,113 lei/actiune, fiind printre putinele titluri care au inregistrat cresteri ieri.

De urmarit astazi