Exclusiv ONLINE - Fonduri UE: Care este cel mai mare proiect cu bani de la Uniunea Europeana castigat pana acum?

Autor: Adriana Rosoga 07.04.2010

Compania de Apa Brasov a primit aprobare pentru demararea unui proiect prin care va reabilita si va extinde sistemele de apa si canalizare din judet, pentru care urmeaza sa primeasca finantare europeana in valoare de 607 mil. lei (peste 150 mil. euro). Intregul proiect va costa peste 945 mil. lei (236 mil. euro), din care, peste 200 mil. lei (50 mil. euro)vor fi destinati lucrarilor de reabilitare a conductelor de apa si extinderii retelei de canalizare si de epurare a apelor uzate din municipiul Brasov. Aceasta este cea mai importanta finantare aprobata in Romania pentru un proiect derulat cu fonduri structurale. Proiectul a fost depus in cadrul Programul Operational Sectorial Mediu care are o alocare in perioada 2007-2013 de 4,5 mld. euro. In cadrul aceluiasi program, Compania de apa Somes, va primi o finantare de 542 mil. lei, pentru imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare in zona Cluj-Salaj. Valoarea totala a proiectului este de 872 mil. lei.
Si in judetul Teleorman este in implementare un proiect de reabilitare si extindere a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare care are o valoare totala de peste 513 mil. lei (128 mil. euro), din care fondurile europene reprezinta 350 mil. lei (88 mil. euro). O suma apropiata va primi si Aquaserv din Tulcea, respectiv 336 mil. lei (84 mil. euro) pentru reabilitare si extindere a sistemelor de alimentare cu apa in judetul Tulcea.
Proiectele de mediu si infrastructura realizate de autoritatile locale au cele mai mari alocari financiare din fonduri de la UE, peste 80% din banii europeni alocati pana in 2013 fiind destinati autoritatilor.