Bancile elene vor 17 miliarde de euro de la guvern ca sa poata sa iasa din criza

Autor: Cristina Rosca 07.04.2010

Bancile din Grecia, afectate de o serie de retrogradari de rating motivate de criza datoriilor care a afectat statul, au cerut guvernului sprijin financiar mai activ, potrivit ministrului de finante George Papaconstantinou, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Bancile au cerut permisiunea sa poata utiliza restul de fonduri din cadrul planului de sustinere", a spus el reporterilor, facand referire la un pachet financiar aprobat de fostul guvern conservator in 2008.

Aproximativ 17 mld. euro, in principal sub forma de garantii acordate de stat, raman din schema de sprijin evaluata la 28 mld. euro, schema lansata pentru a ajuta creditorii greci sa faca fata crizei mondiale.

Banca centrala a Greciei a anuntat ca volumul imprumuturilor neperformante din sistemul bancar a crescut in ultimul trimestru din 2009, mentinandu-se in acelasi trend ca in lunile anterioare.

Bancile elene se confrunta si cu o alta problema: grecii incep sa-si mute economiile catre institutiile bancare straine, percepute ca fiind mult mai sigure.

Grecii bogati, precum si companiile au inceput sa-si deschida depozite la banci precum HSBC sau Société Générale, care opereaza retele de filiale si sucursale in Grecia. Mai mult, grecii isi muta economiile si peste hotare. Depozite in valoare de peste 3 mld. euro au parasit tara in februarie, in timp ce in ianuarie suma a fost aproape dubla, de circa 5 mld. euro, potrivit celor mai recente cifre oferite de banca centrala a Greciei. Elvetia, Marea Britanie si Cipru sunt destinatiile care au atras cele mai multe depozite.

Banca centrala a promis ajutor suplimentar creditorilor, iar acest lucru a evidentiat problemele cu care se confrunta economia Greciei in ansamblul sau. PIB-ul statului este de asteptat sa scada cu cel putin 2% in acest an.

Oficialii FMI au sosit la Atena pentru a discuta despre un plan de austeritate, la scurt timp dupa ce tulburarile de pe piete legate de incapacitatea Greciei de a-si rezolva problemele financiare s-au mai linistit in pofida incertitudinii legate de planul salvator creionat de statele din zona euro.

Investitorii se feresc de titlurile elene

Criza financiara din Grecia a revenit in atentie dupa ce o serie de intrebari legate de planul salvator creionat de statele din zona euro au trimis pe o panta descendenta moneda euro si a afectat obligatiunile emise de statul elen, care au atins cel mai jos nivel din momentul in care au debutat problemele, scrie Wall Street Journal. Vanzarea in masa a obligatiunilor grecesti a majorat dobanda pentru datoria statului. Statul de la Marea Mediterana trebuie sa stranga 35 mld. euro in acest an pentru a-si refinanta datoria, iar pana in mai ii sunt necesare 10,5 mld. euro. Prima pe care investitorii o cer pentru a cumpara titlurile de datorie ale statului a crescut la 6,41%, cel mai ridicat nivel din momentul in care Grecia s-a alaturat in 2001 zonei euro. Prima este aproape dubla comparativ cu cea platita pentru titlurile similare emise de Germania.