Ce mai vand si ce mai cumpara suedezii de la East Capital

Autor: Roxana Daniela Pricop 07.04.2010

Compania suedeza de investitii East Capital si-a crescut expunerea pe piata locala pana la 28,5 mil. euro anul trecut, principalele investitii noi fiind in actiuni SIF Transilvania, Condmag si Transgaz. Suedezii au vandut insa Impact, Flamingo si pachete mici de actiuni Petrom.

Prin intermediul fondurilor deschise de investitii Balkan si Eastern European, East Capital este unul dintre cei mai importanti investitori straini pe piata locala de capital. La finele anului trecut, plasamentele celor doua fonduri pe bursa de la Bucuresti se ridicau la 28,5 mil. euro, de 2,6 ori mai mult fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2008, insa mult sub expunerea de 100 mil. euro raportata in 2007, potrivit rapoartelor emise de administrator.

Evolutia investitiilor East Capital pe piata locala a fost sustinuta de a aprecierea principalilor indici bursieri cu peste 60% in 2009, dar si de reorganizarea portofoliului celor doua fonduri. Principalele modificari facute de East Capital in al doilea semestru al 2009 au vizat reducerea participatiei la compania Petrom, exit-ul din retailerul de electrocasnice Flamingo, dar si achizitionarea unor pachete importante de actiuni la SIF Transilvania si la compania de constructii Condmag.

Fondul Balkan, cu active nete de 118 mil. euro la finele anului trecut, detinea cea mai ridicata expunere pe piata locala, de 17,13 mil. euro. Mai mult, piata locala ocupa locul secund in topul alocarilor pe regiunea Balcani, dupa Turcia.

Actiunile companiei Petrom, care au atras circa 7% din activele fondului, au urcat pe prima pozitie in topul celor mai importante detineri, potrivit raportului anual de administrare. In a doua jumatate a anului trecut, fondul si-a lichidat participatia la Flamingo, prin vanzarea a 37,3 milioane de actiuni, a mai vandut un pachet de 5,3 milioane de actiuni la Petrom, si a intrat in actionariatul SIF Transilvania prin achizitia a circa 9 milioane de actiuni si a constructorulu Condmag prin achizitia a 3,2 milioane de actiuni.

Investitiile fondului Eastern European pe piata locala erau in valoare de 11,4 mil. euro la finele anului trecut, actiunile Petrom si cele ale SIF-urilor fiind principalele plasamente, potrivit raportului anual de administrare emis de East Capital. In al doilea semestru al anului trecut, fondul a vandut un pachet de 13,1 mil. actiuni la Petrom si a intrat in actionariatul SIF Transilvania cu 7,4 mil. actiuni cumparate. Fondul a mai cumparat circa 1,5 mil. actiuni la societatea Condmag.

Cele doua fonduri detin impreuna 0,36% din actiunile Petrom, pachete de pana la 2% din fiecare SIF si 2% din Condmag.